Rozgrzewające zalewajka z ziemniakami i kefirem - stworzona na jesienny obiad
Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników.
Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków.
Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.
Rozgrzewająca zalewajka z ziemniakami i kefirem — stworzona na jesienny obiad
Składniki:
15 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela anielskiego i pieprzu
1,5 l bulionu lub wody
4 ziemniaki
1/2 szklanki zakwasu na żur
2 łyżki mąki pszennej
majeranek
1 szklanka kefiru, zsiadłego mleka lub soku z kiszonej kapusty
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie zalewajki
Boczek pokrój w słupki. W garnku rozgrzej olej, zrumień na nim boczek. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż, mieszając. Wsyp posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
Do garnka wrzuć listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalej bulionem lub wodą, zagotuj. Gotuj ok. 15 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, dalej gotuj. Zakwas na żur wymieszaj z mąką, zahartuj chochlą wywaru, wlej do zupy. Dodaj majeranek, gotuj 5 minut.
Zupę zestaw z ognia, wlej do niej powoli kefir. Zamieszaj, całość dobrze podgrzej. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówka: Ziemniaki do zupy możesz też ugotować oddzielnie i podać np. wytłuczone.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele przepisów na inne, pyszne zupy. Zobacz, jak przygotować kapuśniak z dodatkiem grzybów, a także jak zrobić bezmięsną zupę fasolową.
Źródło zdjęcia: canva/DariolaVera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron.com