Smakosze.pl
zalewajka

canva/A_Lein

Rozgrzewające zalewajka z ziemniakami i kefirem - stworzona na jesienny obiad

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników.

Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków.

Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.

Rozgrzewająca zalewajka z ziemniakami i kefirem — stworzona na jesienny obiad

Składniki:

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela anielskiego i pieprzu

  • 1,5 l bulionu lub wody

  • 4 ziemniaki

  • 1/2 szklanki zakwasu na żur

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • majeranek

  • 1 szklanka kefiru, zsiadłego mleka lub soku z kiszonej kapusty

  • sól, pieprz, cukier do smaku

zakupy w supermarkecie

Co znajdziemy w ten weekend w Biedronce i Lidlu?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zalewajki

Boczek pokrój w słupki. W garnku rozgrzej olej, zrumień na nim boczek. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż, mieszając. Wsyp posiekany czosnek, chwilę przesmaż.

Do garnka wrzuć listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalej bulionem lub wodą, zagotuj. Gotuj ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, dalej gotuj. Zakwas na żur wymieszaj z mąką, zahartuj chochlą wywaru, wlej do zupy. Dodaj majeranek, gotuj 5 minut.

Zupę zestaw z ognia, wlej do niej powoli kefir. Zamieszaj, całość dobrze podgrzej. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka: Ziemniaki do zupy możesz też ugotować oddzielnie i podać np. wytłuczone.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele przepisów na inne, pyszne zupy. Zobacz, jak przygotować kapuśniak z dodatkiem grzybów, a także jak zrobić bezmięsną zupę fasolową.

wędzony boczek

wędzony boczek

Źródło zdjęcia: canva/DariolaVera

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >