Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
Nie wszystkie owocowe posiłki z dzieciństwa wspominamy z rozrzewnieniem, ale ta zupa czereśniowa to jedno z tych dobrych wspomnień. To praktycznie kompot na obiad – doskonały, sycący, letni i lekki. Kocha go każde dziecko – także to w nas.
Zupa owocowa
Zupy owocowe stanowią cały osobny rozdział polskiej księgi kucharskiej. Cały trik polega na takim zestawieniu owoców z treściwymi dodatkami, by potrawa stała się czymś więcej niż tylko przekąską. Można podawać ją na gorąco, jednak wspaniale sprawdza się także jako chłodnik, prosto z lodówki, a nawet z kilkoma kostkami lodu.
2024 rok nie jest łaskawy dla miłośników czereśni. Kwietniowe przymrozki i majowe gradobicia sprawiły, że w niektórych regionach uprawy tych pysznych, pełnych słodyczy owoców plony są niezwykle niskie, a ceny przez to strzelają w górę. Jednak w pierwszych dniach czerwca sytuacja wydaje się nieco opanowana i czereśnie można wreszcie kupić w rozsądnej cenie, a nie – jak śmiejemy się w internecie – na sztuki.
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupaSzybka zupa czereśniowa
Zupa z czereśni jest niezwykle szybka i superprosta w przygotowaniu. Tradycyjnie nadalibyśmy jej gęstości śmietaną, jednak to lekkie, letnie danie zasługuje na dodatek mniej tłustego gęstego jogurtu lub skyru. Treści dodajemy oczywiście makaronem – z babciną kuchnią chyba najbardziej kojarzą się świderki.
Składniki
- 0,5 kg czereśni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 180 ml gęstego jogurtu lub skyru
- 100 g makaronu (świderki lub krótkie wstążki)
Czereśniowa na zimno i na ciepło
Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do garnka z wodą. Zasypujemy cukrem do smaku, zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy czereśnie przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie gotujemy makaron do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kiedy kompot z czereśni przestygnie, dodajemy jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę lub tylko część czereśni można zmiksować, by była gęściejsza.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z kiwi i surówkę z ogórków Heni Foks.