Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
![gęsta zupa czereśniowa](https://images.iberion.media/images/1920/czeresniowa1_4e63654299.jpg)
Nie wszystkie owocowe posiłki z dzieciństwa wspominamy z rozrzewnieniem, ale ta zupa czereśniowa to jedno z tych dobrych wspomnień. To praktycznie kompot na obiad – doskonały, sycący, letni i lekki. Kocha go każde dziecko – także to w nas.
Zupa owocowa
Zupy owocowe stanowią cały osobny rozdział polskiej księgi kucharskiej. Cały trik polega na takim zestawieniu owoców z treściwymi dodatkami, by potrawa stała się czymś więcej niż tylko przekąską. Można podawać ją na gorąco, jednak wspaniale sprawdza się także jako chłodnik, prosto z lodówki, a nawet z kilkoma kostkami lodu.
2024 rok nie jest łaskawy dla miłośników czereśni. Kwietniowe przymrozki i majowe gradobicia sprawiły, że w niektórych regionach uprawy tych pysznych, pełnych słodyczy owoców plony są niezwykle niskie, a ceny przez to strzelają w górę. Jednak w pierwszych dniach czerwca sytuacja wydaje się nieco opanowana i czereśnie można wreszcie kupić w rozsądnej cenie, a nie – jak śmiejemy się w internecie – na sztuki.
![chłodnik czereśniowy](https://images.iberion.media/images/origin/czeresniowa3_7341b508f4.jpg)
Szybka zupa czereśniowa
Zupa z czereśni jest niezwykle szybka i superprosta w przygotowaniu. Tradycyjnie nadalibyśmy jej gęstości śmietaną, jednak to lekkie, letnie danie zasługuje na dodatek mniej tłustego gęstego jogurtu lub skyru. Treści dodajemy oczywiście makaronem – z babciną kuchnią chyba najbardziej kojarzą się świderki.
Składniki
- 0,5 kg czereśni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 180 ml gęstego jogurtu lub skyru
- 100 g makaronu (świderki lub krótkie wstążki)
Czereśniowa na zimno i na ciepło
Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do garnka z wodą. Zasypujemy cukrem do smaku, zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy czereśnie przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie gotujemy makaron do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kiedy kompot z czereśni przestygnie, dodajemy jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę lub tylko część czereśni można zmiksować, by była gęściejsza.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z kiwi i surówkę z ogórków Heni Foks.
![gęsta zupa czereśniowa](https://images.iberion.media/images/origin/czeresniowa2_265bbdc351.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![bigos z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/bigos1_11001f7065.jpg)
![rabarbar pod kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/rabarbar1_0725a84693.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![ogórki w zalewie z ketchupu](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a836f72fb.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![chłodnik litewski](https://images.iberion.media/images/origin/kuron_chlodnik_254d78a694.jpg)
![zupa szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szparagowa_2e01831a48.jpg)
![zupa anny lewandowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/lewa1_cfa9292643.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki1_5c24e6aa0d.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![napoje w lodówkach](https://images.iberion.media/images/origin/napoje_w_lodowkach_4a3557d896.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Jedzenie wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Jedzenie_wisni_278f0a11d7.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![Szklarnia](https://images.iberion.media/images/origin/Szklarnia_1_c46fc159c6.jpg)