Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.06.2024 12:02

Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa

gęsta zupa czereśniowa
fot. Canva

Nie wszystkie owocowe posiłki z dzieciństwa wspominamy z rozrzewnieniem, ale ta zupa czereśniowa to jedno z tych dobrych wspomnień. To praktycznie kompot na obiad – doskonały, sycący, letni i lekki. Kocha go każde dziecko – także to w nas.

Zupa owocowa

Zupy owocowe stanowią cały osobny rozdział polskiej księgi kucharskiej. Cały trik polega na takim zestawieniu owoców z treściwymi dodatkami, by potrawa stała się czymś więcej niż tylko przekąską. Można podawać ją na gorąco, jednak wspaniale sprawdza się także jako chłodnik, prosto z lodówki, a nawet z kilkoma kostkami lodu.

2024 rok nie jest łaskawy dla miłośników czereśni. Kwietniowe przymrozki i majowe gradobicia sprawiły, że w niektórych regionach uprawy tych pysznych, pełnych słodyczy owoców plony są niezwykle niskie, a ceny przez to strzelają w górę. Jednak w pierwszych dniach czerwca sytuacja wydaje się nieco opanowana i czereśnie można wreszcie kupić w rozsądnej cenie, a nie – jak śmiejemy się w internecie – na sztuki.

chłodnik czereśniowy
fot. Canva
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa

Szybka zupa czereśniowa

Zupa z czereśni jest niezwykle szybka i superprosta w przygotowaniu. Tradycyjnie nadalibyśmy jej gęstości śmietaną, jednak to lekkie, letnie danie zasługuje na dodatek mniej tłustego gęstego jogurtu lub skyru. Treści dodajemy oczywiście makaronem – z babciną kuchnią chyba najbardziej kojarzą się świderki.

Składniki

  • 0,5 kg czereśni
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 180 ml gęstego jogurtu lub skyru
  • 100 g makaronu (świderki lub krótkie wstążki)

Czereśniowa na zimno i na ciepło

Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do garnka z wodą. Zasypujemy cukrem do smaku, zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy czereśnie przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie gotujemy makaron do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kiedy kompot z czereśni przestygnie, dodajemy jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę lub tylko część czereśni można zmiksować, by była gęściejsza.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z kiwi i surówkę z ogórków Heni Foks.

gęsta zupa czereśniowa
fot. Canva