Smakosze.pl Porady Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Koperek mrozi się inaczej
Fot. Canva/Qwert

Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Koperek mrozi się inaczej

1 września 2024

Jest wiele lepszych sposobów niż plastikowe pudełko. Dzięki nim rozmrożony koperek będzie wyglądał bardziej świeżo. W niektórych przypadkach może się zaś wręcz okazać, że będzie zdrowszy.

Jak nie mrozić koperku

Podobno są na świecie dwie pewne rzeczy: śmierć i podatki. Jednak zdaje się, że jest jeszcze trzecia. Ta, że w zamrażarce polskiego domu znajdziemy pudełko po lodach wypełnione posiekanym i zmrożonym koperkiem .

Krytyka tego faktu nie leży jednak wyłącznie w sferze memów. Zżymać się na nią mogą także kucharze. Zwracają oni uwagę, że zamykanie koperku w dużym plastikowym pudełku to pomysł co najmniej nie najlepszy.

zamrożony koperek

Weź pomidorki i włóż je między 2 talerze. Szkoda, że nikt nie pokazał mi tej sztuczki wcześniej

Niezdrowe pudełka

Przywykliśmy do jakości koperku wyjętego prosto z plastikowego pudełka. Nie zauważamy praktycznie, że posiekane gałązki pokryte są drobinkami lodu . A przecież to wilgoć, która wydostała się z ziół, zamiast zostać z niej w środku.

A to dlatego, że we wnętrzu pudełka w zamrażarce koperek ma za dużo powietrza, razem z którym wychodzi z niego wilgoć. Dodatkowo nie wszystkie pudełka, których używamy, przeznaczone są do zamrażania . A dziś coraz więcej mówi się też o mikroplastiku – drobinkach, które przedostają się do naszego jedzenia.

Jak mrozić koperek lepiej

Dlatego warto postawić na pewniejsze metody. Jedna z nich to woreczki strunowe . Oczywiście trzeba się upewnić, że nadają się one do mrożenia. Z woreczków takich łatwo wycisnąć powietrze przed zamknięciem. Tak zapakowany koperek zamrozi się szybciej, a wilgoć nie wydostanie się na zewnątrz.

Dobrym pomysłem jest też konserwacja koperku w lodówce w słoikach z solą . Pomaga ona kontrolować wilgotność ziół, które zamrażamy. Wystarczy gałązki roślin ułożyć w słoikach, a po każdej warstwie nasypać kilka milimetrów soli i ułożyć kolejną warstwę.

Dowiedz się też, jak dodawać koperek do rosołu i poznaj sposób na krojenie pomidorków koktajlowych .

koperek w woreczku

Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Zrób zamiast kanapek do szkoły. Dzieci pokochają tę przekąskę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy