Zrób zamiast kanapek do szkoły. Dzieci pokochają tę przekąskę
Wkrótce pierwszy dzwonek, a wraz z nim uczniowie rozpoczną naukę. Jakie śniadanie jest najlepsze do szkoły? Zamiast kanapek warto przyrządzić przekąskę, którą za apetytem zjedzą wszyscy uczniowie.
Co zamiast kanapek do szkoły?
Wakacje na finiszu i już w poniedziałek uczniowie ruszą do szkół. Czas beztroskiej laby stanie się tylko wspomnieniem. Godziny w szkole to wysiłek nie tylko intelektualny. Każdy uczeń musi przecież coś jeść. Zwykle na śniadanie młodsi i starsi biorą do szkoły kanapki.
Jednak warto zmienić to przyzwyczajenie. Co zamiast kanapek? Warto sięgnąć po przekąskę rodem z Włoch. Już stała się hitem wśród rodziców, których dzieci nie zjadają przygotowanych kanapek. Jednak przekąska o nazwie Arancini znika w mgnieniu oka. Żaden rodzic nie znajdzie jej potem w szkolnym plecaku.
Wsyp do kawy zamiast cukru. Waga od razu poleci w dółWłoska przekąska zamiast kanapek
Słowo “arancini” w języku włoskim oznacza pomarańczę. Przekąska, o której mowa kształtem przypomina ten owoc. Jednak takie śniadanie do szkoły może być też w kształcie wulkanu. Przekąska jest kulką ryżu ze wsadem mięsnym, warzywnym lub serowym. Danie panierowane jest w bułce tartej i smażone w głębokim oleju.
Tak przyrządzone śniadanie do szkoły jest smaczne, pożywne i łatwe w transporcie. Przekąskę robimy na zapas i przechowujemy ją w lodówce. Potem pakujemy w pojemniki i przekazujemy dziecku. Takie śniadanie uczniowie zjedzą z prawdziwą przyjemnością. Poniżej przedstawiamy przepis na włoski śniadanie do szkoły.
Jak zrobić włoskie śniadanie do szkoły?
Składniki na ryżowe kulki:
- 2 szklanki ryżu arborio
- 100 g parmezanu
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- szczypta szafranu
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 3 pomidory malinowe
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekane listki bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie śniadania zacznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Zdejmij ją i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni. Dołóż czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, posiekaną bazylię, sól i pieprz.
Smaż, aż woda odparuj. Ryż ugotuj, rozgnieć widelcem, dodaj szafran, starty parmezan i wymieszaj. Z ryżu formuj koszyczki, napełniaj farszem i wkładaj mozzarellę. Formuj kulki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pulpety na piątek. Podpowiadaliśmy, czym się różni kabaczek od cukinii.
Źródło: onet.pl, mniammniam.com