Smakosze.pl Przepisy Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
canva/Sebastian Moldoveanu's Images

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

6 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Prażone jabłka to jedne z lepszych przetworów na zimę. Soczyste jabłka prażone z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i goździkami będą doskonałym dodatkiem do szarlotki, jabłecznika i innych ciast. Podamy je również z naleśnikami i racuchami, wszyscy będą zachwyceni.

Latem przygotowujemy wiele przetworów, aby cieszyć się ich smakiem w chłodne, zimowe dni. Oprócz warzyw w słoikach zamykamy także owoce, robimy dżemy, konfitury, soki. Prażone jabłka to jedne z moich ulubionych przetworów, które robię od lat w każde wakacje.

Jabłka na zimę sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast i dań na słodko. Smakują rewelacyjnie również zapieczone z ryżem, z kromką świeżego chleba, z jogurtem naturalnym, owsianką. Prażone jabłka z dodatkiem aromatycznych przypraw zimą smakują fenomenalnie.

Do prażenia jabłek wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce, których skóra nie ma żadnych przebarwień. Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek - muszą być dokładnie umyte i wyparzone, aby nie było w nich żadnych bakterii, które mogą zepsuć przetwory.

J abłka na zimę musimy poddać procesowi pasteryzacji, w przeciwnym wypadku będą świeże przez około dwa miesiące. Po pasteryzowaniu będziemy cieszyć się smakiem prażonych jabłek aż do następnego sezonu. Słoiki wstawmy do spiżarni, otwarty słoik przechowujmy w lodówce.

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki i innych wypieków

Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • sok z cytryny

  • szklanka cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić jabłka na zimę? Prażone jabłka będą jednym z Twoich ulubionych przetworów

Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do większego garnka wlej 1/3 szklanki wody, zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp jabłka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, następnie wlej sok z cytryny, cynamon, goździki i smaż jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając, wyjmij goździki.

Gorące jabłka włóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Ostudzone słoiki wstaw do spiżarni.

Prażone jabłka będą idealne do szarlotki . Zimą podaj je do naleśników , racuchów. Prażone jabłka będą również pysznym dodatkiem do kromki świeżego chleba, smacznego.

Jabłka
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: myslipotarganej

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy