Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków
Pierogi z jagodami to kultowe danie każdych wakacji. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy do ciasta dodamy maślankę. Poznaj przepis na maślankowe pierogi z jagodami, będą świetnym pomysłem na obiad na słodko dla całej rodziny.
Pierogi na słodko to danie, które przygotowuję każdego lata. Nie ma nic lepszego od delikatnego, elastycznego ciasta i farszu z soczystych, słodkich owoców sezonowych. Jednym z moich ulubionych wersji dania są pierogi maślankowe z jagodami.
Dodatek maślanki rewelacyjnie zmiękcza ciasto i sprawia, że pierogi mają jeszcze lepszy smak. Maślankowe pierogi z jagodami są tak pyszne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Pierogi podaję z kwaśną śmietaną i cukrem. Jeśli mam ochotę na jeszcze słodsze danie, podaję je z bitą śmietaną.
Ciasto na maślankowe pierogi z jagodami jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść mąkę z olejem, szczyptą soli i wrzątkiem, następnie dolewać stopniowo schłodzoną maślankę. Tak przygotowane ciasto musi odpocząć kilka minut i za chwilę jest gotowe do rozwałkowania na cienki placek.
Maślankowe pierogi z jagodami, smak lata na talerzu
Składniki na ciasto:
300 g mąki
pół szklanki maślanki
łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
200 ml wrzątku
Składniki na jagodowy farsz:
2 szklanki świeżych jagód
łyżka cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podania:
śmietana 18% lub bita śmietana
cukier
Jak zrobić maślankowe pierogi z jagodami? Ich smak bije na głowę wszystkie inne
Jagody umyj i dokładnie osusz. Przygotuj ciasto na pierogi: przesianą mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól, olej i wlej wrzącą wodę, następnie zagniataj łyżką. Kiedy ciasto wchłonie wodę, stopniowo wlewaj maślankę, stale mieszając.
Ciasto zacznij wyrabiać ręcznie, kiedy będzie elastyczne i delikatne, odstaw je na 20 minut. W tym czasie jagody przesmaż chwilę z cukrem i ostudź, następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Każde kółko rozciągnij delikatnie palcami, w środek włóż farsz i zlep, żeby pierogi się nie rozkleiły.
Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i podaj z kwaśną lub bitą śmietaną i cukrem, smacznego.
Ugotuj tyle pierogów, ile zjecie w danym dniu. Resztę możesz zamrozić- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały. Będą pyszne i świeże przez wiele miesięcy. Z jagód przygotujesz również wyśmienite jagodzianki z kruszonką, będą idealne na słodki podwieczorek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakiogrodu