Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa szarlotka z 2 składników. Szybki i przepyszny deser

Ekspresowa szarlotka z 2 składników. Szybki i przepyszny deser

Ekspresowa szarlotka z 2 składników
canva/Russhol

Szarlotka przygotowana tylko z dwóch składników? Jeżeli macie w domu mus jabłkowy i gotowe ciasto francuskie pyszny deser przygotujecie niemalże ekspresowo. Gościom będzie smakować, a zaoszczędzicie sporo czasu. Koniecznie spróbujcie.

Szarlotka jest ciastem, które skusi niejednego smakosza. Przygotowanie go według babcinego przepisu czy w sezonowej odsłonie z rabarbarem i budyniem wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Na szczęście smakołyk można zrobić z produktów dostępnych w sklepach lub domowej spiżarce. Skusicie się?

Przepis na ekspresową szarlotkę na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 duży słoik musu jabłkowego

Przygotowanie szarlotki:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z opakowania i umieszczamy w formie, dopasowując je kształtem do posiadanego przez nas naczynia.

Zazwyczaj wyrób sprzedawany jest z papierem, który zabezpieczy go przez przywieraniem. Jeżeli go jednak nie ma, blachę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie umieszczamy na nim mus jabłkowy. Przykrywamy go pociętymi na kawałki pozostałościami po dopasowywaniu wyrobu do formy, tworząc kratkę.

Pieczemy około 25 minut. Gdy szarlotka się zrumieni, wyjmujemy ją z pieca. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu. Doskonale smakuje z domowymi lodami śmietankowymi i orzechami.

Szarlotka z lodami jest znakomita
Szarlotka z lodami jest znakomita

Źródło zdjęcia: canva/JosieN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kasiagotuje