Ekspresowa szarlotka z 2 składników. Szybki i przepyszny deser
Szarlotka przygotowana tylko z dwóch składników? Jeżeli macie w domu mus jabłkowy i gotowe ciasto francuskie pyszny deser przygotujecie niemalże ekspresowo. Gościom będzie smakować, a zaoszczędzicie sporo czasu. Koniecznie spróbujcie.
Szarlotka jest ciastem, które skusi niejednego smakosza. Przygotowanie go według babcinego przepisu czy w sezonowej odsłonie z rabarbarem i budyniem wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Na szczęście smakołyk można zrobić z produktów dostępnych w sklepach lub domowej spiżarce. Skusicie się?
Przepis na ekspresową szarlotkę na cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży słoik musu jabłkowego
Przygotowanie szarlotki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z opakowania i umieszczamy w formie, dopasowując je kształtem do posiadanego przez nas naczynia.
Zazwyczaj wyrób sprzedawany jest z papierem, który zabezpieczy go przez przywieraniem. Jeżeli go jednak nie ma, blachę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie umieszczamy na nim mus jabłkowy. Przykrywamy go pociętymi na kawałki pozostałościami po dopasowywaniu wyrobu do formy, tworząc kratkę.
Pieczemy około 25 minut. Gdy szarlotka się zrumieni, wyjmujemy ją z pieca. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu. Doskonale smakuje z domowymi lodami śmietankowymi i orzechami.
Źródło zdjęcia: canva/JosieN
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kasiagotuje