Smakosze.pl Przepisy Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
canva/a

Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk

18 sierpnia 2022

Lubicie szarlotkę? Prażone jabłka, które do niej wykorzystujemy, można przygotować dużo wcześniej. Dzięki temu pieczenie ciasta będzie niemalże ekspresowe. Aromatyczny dodatek znajdzie też kilka innych zastosowań w kuchni. Warto spróbować.

Prażone jabłka pachnące cynamonem i wanilią sprawdza się nie tylko jako smaczny element szarlotki. Smakowitą kompozycję warto dodać także do innych deserów. Przyrządzone bez cukru jabłka wzbogacą też smak zup kremów w stylu orientalnym. Powodów, by zamknąć je w słoiku, jest więc sporo. Skusicie się?

Przepis na aromatyczne prażone jabłka

Składniki:

  • 5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych

  • 5-6 łyżek cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić prażone jabłka? Doskonały dodatek do deserów

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę i przenosimy do większego garnka. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dodajemy 5 łyżek, jeśli decydujemy się na użycie cukru wanilinowego.

Planując dodanie esencji, warto wsypać dodatkowe 10 g słodzika. Zagotowujemy owoce, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie 3-4 razy mieszamy jabłka.

Na koniec dodajemy cynamon i esencję waniliową. Gorącą zawartość garnka przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i przenosimy do nagrzanego do 130 stopni Celsjusza piekarnika. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Wystudzone prażone jabłka przechowujemy w spiżarce. Wykorzystujemy do zrobienia pysznej i szybkiej szarlotki albo naleśników z serem . Można też dodać do pożywnej nocnej owsianki .

Prażone jabłka są idealne do szarlotki
canva/Proformabooks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy