Smakosze.pl Produkty Produkty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe
SarapulSar38, Getty Images

Produkty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Produkty, które każdy z nas może kupić w sklepach spożywczych, są głęboko przebadane przez najróżniejsze podmioty - dzięki temu jedzenie jest bezpieczne, a ewentualne zagrożenia są dobrze opisane. Niestety nie o każdych mówi się głośno.

Kilka towarów, które nierzadko uznawane są za luksusowe i premium, mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, a w ekstremalnych przypadkach, nawet na życie człowieka. Poniżej wyjaśniamy których owoców, warzyw i innych nie powinno spożywać się w dużych ilościach.

Produkty wywołujące przykre dolegliwości

Polacy bardzo lubią wszelkie konserwy. Jedzenie w puszkach ma bardzo długą datę przydatności do spożycia, wygodnie się je przechowuje i jest stosunkowo tanie. Stanowią doskonałe zapasy żywnościowe na ewentualne problemy z dostawami czy inne nieprzywidziane okoliczności.

Podczas produkcji puszek, wewnętrza część metalu pokrywana jest bisfenolem, tworzywem sztucznym, który opóźnia proces psucia. Substancja ta przenika do żywności, a jej nadmierne spożycie może doprowadzać do otyłości, cukrzycy, problemów z sercem, problemów z płodnością u mężczyzn czy zaburzeniami układu nerwowego. Konserwy z tego powodu powinny stanowić marginalny element diety.

Źródło: iTle, Getty Images

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Syrop z czarnego bzu i kukurydza

Owoce bzu zawierają witaminę A oraz C, zmniejszają ból, oczyszczają z toksyn i wzmacniają odporność. W przypadku, gdy syrop zostanie przyrządzony z niedojrzałego bzu, może on wywoływać nudności, wymioty, biegunkę i duszności. Dlatego tak ważna jest pasteryzacja, która degraduje szkodliwe toksyny.

Innym niepozornym produktem jest kukurydza. Świetne źródło węglowodanów i błonnika, może być zanieczyszczone aflatoksyną - toksyną wytwarzaną przez niektóre gatunki grzybów.

Małże i pasteryzowany nabiał

Małże stanowią luksusowy towar, który najczęściej podawany jest na wykwintnych kolacjach. W ich wnętrzu można znaleźć neurotoksynę o nazwie kwas domoikowy. Spożycie tej substancji wywołuje biegunkę i bóle brzucha, a po około 2 dniach pojawiają się objawy przypominające chorobę Alzheimera.

Według portalu zywienie.abczdrowie.pl mleko po poddaniu procesowi pasteryzacji zmienia swoją strukturę. Pasteryzacja niszczy enzymy, które pozwalają naszym ciałom wchłaniać cenne minerały. Zmianie ulegają również proporcje wapnia magnezu oraz fosforanu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy