Smakosze.pl
Szczypiorek na zdrowie

Canva.com / Piotr Marcinski

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity szczypiorek jest wyjątkowym dodatkiem do dań. Idealnie nadaje się do jajecznicy i sałatki jarzynowej. Jednak możemy o niego wzbogacić nawet najzwyklejsze kanapki. Dlaczego szczypiorek powinien znaleźć się w naszej codziennej diecie?

Bez wątpienia szczypiorek jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Nie bez powodu tak często dodaje się go do rozmaitych potraw. Roślina charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Takie walory nie są jedynym atutem szczypiorku.

Niepozorny szczypiorek jest bogactwem cennych składników odżywczych

Nie da się ukryć, że szczypiorek odgrywa ważną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z tym dodatkiem. Okazuje się, że szczypiorek może pomóc nam zachować zdrowie. Wszystko za sprawą zawartych w nim witamin i minerałów.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że szczypiorek jest aż tak zdrowy. Wystarczy spojrzeć na składniki odżywcze, które się w nim znajdują. Ich lista jest imponująca i ciężko przejść obok niej obojętnie. Co skrywa w sobie szczypiorek?

  • Magnez

  • Cynk

  • Miedź

  • Selen

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Wapń

  • Żelazo

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina K

  • Witamina B1

  • Witamina B2

  • Foliany

Takie bogactwo witamin i minerałów w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto bliżej przyjrzeć się właściwościom szczypiorku. Wielu smakoszy może być zaskoczonych tym, na co pomaga smakowita roślina.

(Canva.com / Leeser)

Szczypiorek w codziennej diecie

Okazuje się, że szczypiorek uznaje się za naturalny antybiotyk. Dzięki zawartej w nim allicynie oraz witaminie C możemy wzmocnić swoją odporność. Wczesną wiosną jest to jak najbardziej wskazane. Jednak do dopiero początek zalet szczypiorku.

Szczypiorek neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto również zauważyć, że smakowita roślina jest wskazana w przypadku problemów gastrycznych.

Nie można zapomnieć o tym, że regularne sięganie po szczypiorek może nas uchronić przed atakiem serca, udarem oraz miażdżycą. Z kolei wspomniana wcześniej allicyna pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu.

Trzeba przyznać, że szczypiorek ma liczne atuty, które są sporą zachętą do sięgania po niego przy każdej możliwej okazji. Każdy, kto gustuje w zielonym przysmaku, powinien znać, sposoby na jego pozyskiwanie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >