Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Bez wątpienia szczypiorek jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Nie bez powodu tak często dodaje się go do rozmaitych potraw. Roślina charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Takie walory nie są jedynym atutem szczypiorku.
Niepozorny szczypiorek jest bogactwem cennych składników odżywczych
Nie da się ukryć, że szczypiorek odgrywa ważną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z tym dodatkiem. Okazuje się, że szczypiorek może pomóc nam zachować zdrowie. Wszystko za sprawą zawartych w nim witamin i minerałów.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że szczypiorek jest aż tak zdrowy. Wystarczy spojrzeć na składniki odżywcze, które się w nim znajdują. Ich lista jest imponująca i ciężko przejść obok niej obojętnie. Co skrywa w sobie szczypiorek?
Magnez
Cynk
Miedź
Selen
Fosfor
Potas
Sód
Wapń
Żelazo
Witamina C
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Witamina B1
Witamina B2
Foliany
Takie bogactwo witamin i minerałów w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto bliżej przyjrzeć się właściwościom szczypiorku. Wielu smakoszy może być zaskoczonych tym, na co pomaga smakowita roślina.
(Canva.com / Leeser)
Szczypiorek w codziennej diecie
Okazuje się, że szczypiorek uznaje się za naturalny antybiotyk. Dzięki zawartej w nim allicynie oraz witaminie C możemy wzmocnić swoją odporność. Wczesną wiosną jest to jak najbardziej wskazane. Jednak do dopiero początek zalet szczypiorku.
Szczypiorek neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto również zauważyć, że smakowita roślina jest wskazana w przypadku problemów gastrycznych.
Nie można zapomnieć o tym, że regularne sięganie po szczypiorek może nas uchronić przed atakiem serca, udarem oraz miażdżycą. Z kolei wspomniana wcześniej allicyna pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu.
Trzeba przyznać, że szczypiorek ma liczne atuty, które są sporą zachętą do sięgania po niego przy każdej możliwej okazji. Każdy, kto gustuje w zielonym przysmaku, powinien znać, sposoby na jego pozyskiwanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; O2