Smakosze.pl
Szarlotka w 5 minut

Screen filmu na kanale MogoMaja na YouTube

Przepis na szarlotkę w 5 minut

17 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szarlotka to uwielbiane ciasto - połączenie słodkich jabłek z kruchym ciastem jest przepyszne. Jej największym minusem jest jednak czas potrzebny do przygotowania, w końcu pieczenie i studzenie trwa całkiem długo. Na kanale MogoMaja na YouTube zaprezentow

Szarlotka podczas samego pieczenia wymaga zarezerwowania prawie 1 godziny. Dodając do tego czas potrzebny na przygotowanie, czyli zrobienie nadzienia i ciasta, można spędzić w kuchni sporo godzin. Aby temu zaradzić, prezentujemy poniżej ekspresowy przepis. 

Internauci nie kryją swojego zachwytu i pod filmem do tej pory zamieszczonych zostało 61 komentarzy. Trzeba przyznać, że sposób na szarlotkę w 5 minut jest doskonałą poradą, dzięki której wiele osób może wybrnąć z opresji, gdy główne ciasto nie upiecze się tak, jak by się chciało.

Szarlotka w 5 minut

Szarlotka swoje korzenie ma we Francji, gdy została upieczona pierwszy raz przez cukiernika Marie-Antoine Carême w XIX wieku dla cara Aleksandra I. Od tego czasu ciasto przeszło wiele modyfikacji. Jedną z nich prezentujemy poniżej - ta wersja jest jedną z najszybszych i najtańszych.

Najczęściej do szarlotki wykorzystuje się jabłka poddane wstępnej obróbce. Zazwyczaj dodawany jest jabłkowy mus lub dżem, z dużą ilością cukru oraz sproszkowanego cynamonu. W tej recepturze jabłka nie są w żaden sposób wcześniej obrabiane, więc można poczuć ich naturalny, pyszny smak. 

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście  prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale MogoMaja na YouTube.

Źródło: bhofack2, Getty Images

Przepis na szybką szarlotkę

Składniki: 

  • 4 jabłka

  • 200 gramów mąki

  • 2 jajka

  • 80 gramów cukru

  • 30 gramów masła

  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

  • sok z cytryny

Zacznij od dokładnego umycia jabłek i obrania ich ze skórki. Następnie wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na cienkie plasterki, a następnie skrop cytryny - dzięki temu uchronisz je przed ciemnieniem, które przy podaniu nie wygląda estetycznie. 

W osobnej misce zmieszaj ze sobą cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj do nich całe jajka i zacznij ucierać. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna w kolorze, wsyp przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj masę dokładnie. 

Formę natrzyj masłem i wsyp do niej jabłka. Rozłóż je równomiernie i zalej masą. Rozprowadź ją tak, aby powierzchnia ciasta była gładka. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 50 minut. W międzyczasie możesz zająć się innymi pysznymi smakołykami. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >