Smakosze.pl Przepisy Prosta i błyskawiczna kaszanka z patelni. Klasyczna kolacja
canva/Shaiith

Prosta i błyskawiczna kaszanka z patelni. Klasyczna kolacja

28 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was pomysł na klasyczną kolację. Przygotujemy dziś wspólnie prostą, błyskawiczną kaszankę z patelni. Usmażymy ją z dodatkiem cebuli, dzięki czemu potrawa zyska słodkawy smak i przyjemny aromat. Gwarantujemy, że nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczorny posiłek.

Kaszanka to lekko kontrowersyjny produkt. Jedni go nienawidzą, inni za nim przepadają. Ta wędlina podrobowa zawiera bowiem krew kaczą lub wieprzową i z tego powodu wiele osób nie weźmie jej do ust.

Jeśli jednak chodzi o jej wartość odżywczą, to trzeba przyznać, że jest to bardzo pożywne danie. Dostarcza dużo żelaza, błonnika i witamin z grupy B. Te ostatnie składniki, to zasługa dodanej do kaszanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej.

Jak zrobić pyszną kaszankę z patelni?

Składniki:

  • 3 kawałki kaszanki

  • 1 duża cebula

  • olej

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie smażonej kaszanki

Z kaszanek zdejmij osłonkę, możesz je pokroić w plastry. Cebulę obierz, pokrój w talarki lub piórka.

Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ładnie się zeszkli.

Dodaj wtedy kaszankę i smaż całość na średnim ogniu, aż kaszanka rozpadnie się i połączy z cebulą. Oprósz majerankiem.

Smaż całość jeszcze kilka minut, by kaszanka lekko się przypiekła. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

Tak przygotowaną kaszankę podawaj z chlebem, a także z musztardą lub chrzanem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne propozycje na smaczną kolację. Jedną z nich są serowe placuszki , inną np. zapiekanka z bakłażana .

kaszanka
kaszanka

Źródło zdjęcia: canva/nataliaspb Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grunttoprzepis.blogspot, przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy