Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki
Jak uprzyjemnić dzisiejsze święto? Możecie przygotować prostą tartę z truskawkami. Będzie ona idealnym deserem na Dzień Matki. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem pełna smaku. Doskonałe, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach, do tego krem z mascarpone i aromatyczne truskawki. Czego chcieć więcej?
Tartę piecze się zazwyczaj na cieście kruchym lub francuskim. To pierwsze jest zdecydowanie łatwiejsze do samodzielnego przygotowania. Oczywiście, żeby było smaczne, trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Na co więc zwrócić uwagę?
W kruchym cieście istotne są proporcje. Nie należy do niego dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepiej wybrać krupczatkę. Jest kaszkowata, co zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Warto też użyć dobrze schłodzonych składników, a zwłaszcza masła i jajek.
Przepis na tartę z truskawkami
Składniki:
na ciasto:
-
25 dag mąki krupczatki
-
szczypta soli
-
15 dag masła
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 jajko
na krem:
-
200 ml śmietanki kremówki
-
2 łyżki cukru pudru
-
25 dag serka mascarpone
oraz:
-
ok. 40 dag truskawek do obłożenia
Przygotowanie tarty z truskawkami
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli i pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach.
Do ciasta dodaj cukier puder i jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj go na grubość ok. 1/2 cm i wyłóż nim dno i boki formy na tartę.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na niego suchy groch. Ciasto piecz ok. 10 minut w 190 st. C. Potem zdejmij papier z grochem i piecz ciasto jeszcze 10 minut. Wystudź je. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz ją z mascarpone. Krem wyłóż na kruchy spód.
Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół. Truskawki ułóż ścisło na wierzchu tarty.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto z truskawkową galaretką , a także na sernik na zimno z truskawkami .
Źródło zdjęcia: canva/fishysam
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
-
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: gotujmy