Smakosze.pl

Canva / ffolas

Zachwycające ciasto bez pieczenia z truskawkową galaretką

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ciasto bez pieczenia można przygotować na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na truskawkowy specjał z truskawkową galaretką. Deser w tym wydaniu zachwyci domowników. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Smakowite ciasto bez pieczenia jest nie lada pokusą dla wielbicieli łakoci. Z pewnością warto sięgnąć po smakołyk, w którym główną rolę gra truskawkowa galaretka. Fantastyczne ciasto momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Istnieje wiele receptur na tego typu specjały. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ciasto krówkowo-bananowe .

Dziś wypróbujemy przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkową galaretką. Wykorzystamy w nim również przepyszne owoce. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?

  • 250 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 50 g cukru

  • 7 g cukru waniliowego

  • 40 g skrobi

  • 75 g masła

  • 250 g śmietanki 30 %

  • 200 g herbatników

  • galaretka truskawkowa

  • truskawki

Niezawodny przepis na truskawkowe ciasto

Na początku gotujemy 200 ml mleka. Żółtka ucieramy z dwoma rodzajami cukru. Powinniśmy otrzymać jednolitą i jasną masę. Dodajemy do niej skrobię i pozostałe 50 ml mleka. Całość starannie mieszamy.

Utarte żółtka dodajemy do gotującego się mleka. Po zamieszaniu powinniśmy otrzymać dosyć gęsty budyń. Masę zdejmujemy z ognia i wzbogacamy ją o masło. Budyń przykrywamy folią spożywczą. Pozwalamy mu wystygnąć.

Zimny budyń przekładamy do sporej miski. Miksujemy go z ubitą śmietaną. Na dnie foremki układamy herbatniki. Smarujemy je częścią budyniu. Umieszczamy na nim kolejną warstwę herbatników, które również przykrywamy kremową masą.

Na ciasto wykładamy truskawki. Zalewamy je tężejącą galaretką. Specjał wstawiamy do lodówki i pozostawiamy w niej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto bez pieczenia powinno być już gotowe. Warto nadmienić, że zamiast herbatników możemy wykorzystać również biszkopt. Godny uwagi jest także przepis na sernik z trzech składników .

Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodki blog

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >