Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia z truskawkową galaretka

Canva / ffolas

Zachwycające ciasto bez pieczenia z truskawkową galaretką

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia można przygotować na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na truskawkowy specjał z truskawkową galaretką. Deser w tym wydaniu zachwyci domowników. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Smakowite ciasto bez pieczenia jest nie lada pokusą dla wielbicieli łakoci. Z pewnością warto sięgnąć po smakołyk, w którym główną rolę gra truskawkowa galaretka. Fantastyczne ciasto momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Istnieje wiele receptur na tego typu specjały. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ciasto krówkowo-bananowe.

Dziś wypróbujemy przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkową galaretką. Wykorzystamy w nim również przepyszne owoce. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?

  • 250 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 50 g cukru

  • 7 g cukru waniliowego

  • 40 g skrobi

  • 75 g masła

  • 250 g śmietanki 30 %

  • 200 g herbatników

  • galaretka truskawkowa

  • truskawki

Ocet pomidorowy w przygotowaniu

Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na truskawkowe ciasto

Na początku gotujemy 200 ml mleka. Żółtka ucieramy z dwoma rodzajami cukru. Powinniśmy otrzymać jednolitą i jasną masę. Dodajemy do niej skrobię i pozostałe 50 ml mleka. Całość starannie mieszamy.

Utarte żółtka dodajemy do gotującego się mleka. Po zamieszaniu powinniśmy otrzymać dosyć gęsty budyń. Masę zdejmujemy z ognia i wzbogacamy ją o masło. Budyń przykrywamy folią spożywczą. Pozwalamy mu wystygnąć.

Zimny budyń przekładamy do sporej miski. Miksujemy go z ubitą śmietaną. Na dnie foremki układamy herbatniki. Smarujemy je częścią budyniu. Umieszczamy na nim kolejną warstwę herbatników, które również przykrywamy kremową masą.

Na ciasto wykładamy truskawki. Zalewamy je tężejącą galaretką. Specjał wstawiamy do lodówki i pozostawiamy w niej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto bez pieczenia powinno być już gotowe. Warto nadmienić, że zamiast herbatników możemy wykorzystać również biszkopt. Godny uwagi jest także przepis na sernik z trzech składników.

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodki blog

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >