Smakosze.pl Przepisy Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik
Canva / Azurita

Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik

1 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.

Przepis na smakowitą i soczystą zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa

  • 3 szklanki makaronu penne

  • 2 średnie cebule

  • 40-50 g sera żółtego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Wyśmienita zapiekanka z mięsem mielonym i pomidorami krok po kroku

Przygotuj poszczególne składniki do zapiekanki . Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, z ser żółty zetrzyj na tarce .

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju . Zeszklij na tłuszczu cebulę, a następnie dodaj do niej mielone mięso . Podsmażaj, aż mięso ładnie się zrumieni, dopraw całość solą i pieprzem .

Do podsmażonych składników na zapiekankę wlej pomidory z puszki . Całość gotuj kilka minut, mieszając od czasu do czasu . Na koniec do pomidorowo-mięsnej pulpy dodaj roztarte w dłoniach oregano .

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju . Wyłóż do niego połowę makaronu, zalej sosem, przykryj resztą makaronu. Całość posyp tartym żółtym serem . Potrawę piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C . Smaczną zapiekankę obiadową zrobisz także na bazie ziemniaków . Czerstwy chleb dzięki temu przepisowi zamienisz w apetyczną kolację na ciepło .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy