Masz kiełbasę, ziemniaki i cebulę? Zrobisz z nich wyżerkę dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kiełbasy i cebuli jest prosta w przygotowaniu, a przy tym obłędnie pyszna.
Wierzch naszej zapiekanki wieńczy apetyczna warstwa smakowitego żółtego sera. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że potrawie trudno się oprzeć. Ten pomysł na tani obiad zachwyci całą rodzinę.
Pomysł na tani obiad, czyli smakowita zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
10 ziemniaków
1 duży kubek śmietany 18%
2 szklanki tartego sera żółtego + 6 plastrów
2 duże cebule
250 g ulubionej kiełbasy
1 jajko
1 łyżka masła
przyprawy: słodka papryka, wędzona papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną według pomysłu na tani obiad?
Kartofle do zapiekanki ziemniaczanek obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. W czasie, kiedy warzywa się gotują, pokrój w kostkę kiełbasę oraz cebulę. Oba składniki podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, zaczynając od mięsa, a potem dodając warzywo.
Zawartość patelni przypraw dwoma rodzajami papryki. Składniki pomysłu na tani obiad wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Zarówno cebula jak i kiełbasa powinny być ładnie zrumienione.
W osobnej misce przygotuj sos do zapiekanki ziemniaczanej. Do naczynia wbij jajko i wlej śmietanę. Następnie dopraw składniki ziołami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dosyp też starty żółty ser i wymieszaj całość.
Naczynie do zapiekania pomysłu na tani obiad wysmaruj masłem. Ugotowane wcześniej i odcedzone ziemniaki pokrój w grube plastry i wyłóż nimi dno formy. Na spodnią warstwę zużyj 1/3 ilości ziemniaków.
Na kartoflach ułóż 3 plastry sera oraz połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą. Składniki te przykryj drugą warstwą ziemniaków, na które wyłóż pozostałą zawartość patelni i pozostały plastrowany ser. Górę zapiekanki ziemniaczanej tworzy ostatnia- trzecia warstwa ziemniaków.
Zawartość naczynia z pomysłem na tani obiad zalej przygotowanym serowo-śmietanowym sosem. Zapiekankę ziemniaczaną piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 25 minut, a następnie kolejne 15 minut już bez pokrywki. Po tym czasie zapiekanka gotowa jest do podania. W piekarniku przygotujesz pyszną ciepłą kolację z czerstwego pieczywa. Zapiekanka Ewy Wachowicz z pewnością warta jest grzechu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama