Smakosze.pl Przepisy Proste ciasto bez pieczenia Twix. Smakuje lepiej niż znany batonik
screen z film na kanale Smaczny.tv

Proste ciasto bez pieczenia Twix. Smakuje lepiej niż znany batonik

26 kwietnia 2022

Ciasto bez pieczenia Twix jest pysznym połączeniem znanego batonika, herbatników i delikatnej masy na bazie śmietanki i mascarpone. Przygotowanie go jest niezwykle proste, a efekt zachwyci wszystkich gości. Tak smacznego deseru dawno nie jedliście.

Ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy piekarnika lub nie dysponujemy czasem na pieczenie. Po pysznych przepisach na desery inspirowane batonikami 3 Bit i Milky Way czas na specjał z wykorzystaniem bogatego w karmelowy sos Twixa. Jeżeli lubicie ten smak, pokochacie tę odsłonę rarytasu.

Przepis na smakowite ciasto bez pieczenia Twix

Składniki:

  • ok. 350 g ulubionych herbatników

  • 400 g masy kajmakowej

  • 750 g sera mascarpone

  • 150 g śmietany 30%

  • 8 łyżek cukru pudru

  • 8 batoników Twix

  • 500 ml śmietany 30% do pokrycia wierzchu

Przygotowanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie jej dno wypełniamy herbatnikami. Ciastka smarujemy masą kajmakową i układamy kolejną ich porcję.

150 g śmietany ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie — nie przerywając miksowania masy — dodajemy ser mascarpone. Gdy składniki się połączą, wrzucamy 4 pokrojone w niewielką kostkę batoniki Twix.

Mieszamy i przenosimy masę do formy. Przykrywamy ją następną warstwą ciastek. 500 ml śmietany ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Przenosimy ją na wierzch deseru.

Całość dekorujemy resztą rozdrobnionych batoników . Ciasto bez pieczenia Twix wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy do kawy. Smacznego.

Wskazówka: Do dekoracji możecie również wykorzystać śmietanę do ubijania w proszku. Do jej sporządzenia zazwyczaj wystarcza opakowanie produktu i zimne mleko.

Ciasto bez pieczenia Twix to pyszny deser z karmelem i masą serowo-śmietanową
Ciasto bez pieczenia Twix to pyszny deser z karmelem i masą serowo-śmietanową

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnyblog Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy