Smakosze.pl Przepisy Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów
Canva / davibb

Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów

10 września 2022

Ciasto bez pieczenia jest świetną propozycją na prosty i smaczny deser. Sprawdzi się na każdą okazję, a dzięki gładkiej i delikatnej konsystencji, zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, z pewnością nie pożałujesz.

Ciasto bez pieczenia na bazie mascarpone i galaretek możesz konfigurować wedle własnego uznania. Połącz ulubione smaki galaretek lub wybierz jeden, który najbardziej Ci pasuje. Ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników daje również dowolność w wyborze tych ciasteczek. Kakaowe, maślane czy oblane czekoladą- decyzja należy do Ciebie.

Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 1 duży kubek schłodzonej śmietanki 30%

  • 4 opakowania galaretki (w wybranych smakach, w galaretki tego samego wybierz na wierzch ciasta)

  • ok. 60 sztuk herbatników w wybranych wariantach

  • 5-6- łyżek cukru pudru

  • słoik ulubionego dżemu o smaku dopasowanym do wybranej galaretki (np. dżem truskawkowy do galaretki truskawkowej, itp.)

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia

Galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Jeśli robisz ciasto bez pieczenia z różnymi smakami galaretek, chłódź każdy smak w oddzielnym naczyniu. Jedną z galaretek wymieszaj z dopasowanym smakowo dżemem .

Aby przyspieszyć przygotowanie ciasta bez pieczenia, tężejące galaretki możesz wstawić do zamrażarki . Uważaj jednak, aby galaretki nie zmroziły się zbytnio. Idealną konsystencję galaretki poznasz po tym, że nabrana na łyżę nie ścieka z niej, a zaczyna się do niej przyklejać .

Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż herbatnikami. Następie rozsmaruj na nich tężejącą galaretkę wymieszaną z dżemem . Na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników. Przygotowany spód na ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki .

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Modyfikując jego ilość możesz dopasować słodkość ciasta bez pieczenia do swoich preferencji . Następnie dodawaj stopniowo serek mascarpone i mieszaj całość, aż składniki na krem dobrze się połączą . Do ubitej masy na ciasto bez pieczenia dodaj też kilka łyżek galaretki w wybranym pojedynczym smaku i wymieszaj ponownie.

Na przygotowany wcześniej spód do ciasta bez pieczenia wyłóż masę serową. Z wierzchu przykryj kolejną warstwą herbatników i wsadź do lodówki na 10-15 minut . Na koniec wylej na schłodzone ciasto pozostałą podwójną porcję galaretki jednakowego smaku.

Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki. Powinno chłodzić się przez ok. 10-12 godzin , aż herbatnik zmiękną a galaretki stężeją do końca . Po tym czasie ciast gotowe jest do podania. Spróbuj ciasta bez pieczenia z malinami . Na herbatnikowym spodzie powstanie także ten pyszny deser kokosowy .

Canva / gyro
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy