Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów
Ciasto bez pieczenia jest świetną propozycją na prosty i smaczny deser. Sprawdzi się na każdą okazję, a dzięki gładkiej i delikatnej konsystencji, zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, z pewnością nie pożałujesz.
Ciasto bez pieczenia na bazie mascarpone i galaretek możesz konfigurować wedle własnego uznania. Połącz ulubione smaki galaretek lub wybierz jeden, który najbardziej Ci pasuje. Ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników daje również dowolność w wyborze tych ciasteczek. Kakaowe, maślane czy oblane czekoladą- decyzja należy do Ciebie.
Przepis na banalnie proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
-
1 duży kubek schłodzonej śmietanki 30%
-
4 opakowania galaretki (w wybranych smakach, w galaretki tego samego wybierz na wierzch ciasta)
-
ok. 60 sztuk herbatników w wybranych wariantach
-
5-6- łyżek cukru pudru
-
słoik ulubionego dżemu o smaku dopasowanym do wybranej galaretki (np. dżem truskawkowy do galaretki truskawkowej, itp.)
Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia
Galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Jeśli robisz ciasto bez pieczenia z różnymi smakami galaretek, chłódź każdy smak w oddzielnym naczyniu. Jedną z galaretek wymieszaj z dopasowanym smakowo dżemem .
Aby przyspieszyć przygotowanie ciasta bez pieczenia, tężejące galaretki możesz wstawić do zamrażarki . Uważaj jednak, aby galaretki nie zmroziły się zbytnio. Idealną konsystencję galaretki poznasz po tym, że nabrana na łyżę nie ścieka z niej, a zaczyna się do niej przyklejać .
Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż herbatnikami. Następie rozsmaruj na nich tężejącą galaretkę wymieszaną z dżemem . Na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników. Przygotowany spód na ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki .
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Modyfikując jego ilość możesz dopasować słodkość ciasta bez pieczenia do swoich preferencji . Następnie dodawaj stopniowo serek mascarpone i mieszaj całość, aż składniki na krem dobrze się połączą . Do ubitej masy na ciasto bez pieczenia dodaj też kilka łyżek galaretki w wybranym pojedynczym smaku i wymieszaj ponownie.
Na przygotowany wcześniej spód do ciasta bez pieczenia wyłóż masę serową. Z wierzchu przykryj kolejną warstwą herbatników i wsadź do lodówki na 10-15 minut . Na koniec wylej na schłodzone ciasto pozostałą podwójną porcję galaretki jednakowego smaku.
Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki. Powinno chłodzić się przez ok. 10-12 godzin , aż herbatnik zmiękną a galaretki stężeją do końca . Po tym czasie ciast gotowe jest do podania. Spróbuj ciasta bez pieczenia z malinami . Na herbatnikowym spodzie powstanie także ten pyszny deser kokosowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie