Słynna malinowa chmurka bez pieczenia. Idealne ciasto na deser
Malinowa chmurka jest słynnym ciastem z dodatkiem owoców skrytych pod słodką bezą. Dziś prezentujemy Wam jego prosty i szybki wariant w postaci ciasta bez pieczenia. Kruchy herbatnikowy spód, soczyste maliny i pyszna bita śmietana to przepis na wyśmienity deser.
To ciasto bez pieczenia wymaga od nas mniej czasu i zachodu niż jego tradycyjny odpowiednik. Z takim przepisem da sobie radę każdy amator kuchni. Brak konieczności przygotowania kruchego spodu oraz bezy sprawia, że to ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia pysznego ciasta bez pieczenia
Składniki:
2 małe opakowania herbatników (ok. 200 gramów)
pół kostki masła
1/2 kg malin (poza sezonem możesz użyć owoców mrożonych)
3 galaretki malinowe
500 ml słodkiej śmietanki 36%
opakowanie serka mascarpone (250 g)
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
Malinowe ciasto bez pieczenia krok po kroku
Ciasto bez pieczenia przygotowujemy na spodzie z herbatników. W tym celu pokrusz ciastka za pomocą tłuczka lub zmiel w blenderze. Masło rozpuść w rondelku, następnie połącz z pokruszonymi herbatnikami.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Masę na spód rozprowadź równomiernie za pomocą łyżki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, po 1 szklance na każde opakowanie. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie galaretkę połącz z malinami (jeśli do tego ciasta bez pieczenia używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej). Odstaw do lodówki do częściowego stężenia.
Na herbatnikowy spód ciasta bez pieczenia wyłóż gęstniejącą masę malinową. Ponownie wstaw do chłodzenia. Całość powinna chłodzić się ok. 30-45 minut.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodając stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej masy dodawaj następnie porcjami serek mascarpone. Jeśli masa na wierzch Twojego ciasta bez pieczenia jest niewystarczająco słodka, dodaj więcej cukru pudru.
Masę śmietanową wyłóż na warstwę galaretki z malinami. Dobrze wyrównaj i wstaw pod przykryciem do lodówki. Ciasto bez pieczenia powinno chłodzić się przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc. Mamy także inne pomysły na ciasto bez pieczenia. Do deserów możesz używać naszych wyśmienitych malin w syropie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
Patent na idealny biszkopt. Znamy sekret cukierników, nie ma doskonalszych proporcji
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik