Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni

Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni

Puszyste domowe drożdżówki z serem
canva/yollopuki

Domowe drożdżówki z serem posmakują nie tylko dzieciom. Prosty przepis, który wam proponujemy, pozwoli wam przygotować pełen smaku, świeżutki przysmak. Będzie lepszy niż z niejednej cukierni, a koszty jego zrobienia nie zrujnują portfela. Serdecznie zapraszamy do kuchni.

Domowe wypieki często są o niebo lepsze niż dostępne w cukierniach. Drożdżówki z serem nie będą wyjątkiem. Lekkie niczym chmurka ciasto wypełnione słodkim twarogiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. I co ważne, przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne.

Przepis na puszyste drożdżówki z serem

Składniki na ciasto:

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 500 ml ciepłego mleka

  • 1 kg mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 20 dag masła

  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 90 dag twarogu w kostce

  • 4 żółtka

  • 5-6 łyżek cukru

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy palcami, wrzucając je do dużej miski. Dodajemy cukier, połowę mleka oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W rondelku topimy masło i studzimy je.

W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, jaja, cukier puder, płynne masło oraz wyrośnięty rozczyn. Masę wyrabiamy dłonią przez około 10 minut, czyli do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie drożdżówek z serem

W osobnym naczyniu rozdrabniamy ser. Dodajemy do niego żółtka, cukier i esencję waniliową. Starannie mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy tak, aby uzyskać spory prostokąt.

Środek ciasta smarujemy masą serową, po czym składamy ciasto tak, aby jedna część dłuższego boku zachodziła na drugą. Dokładnie zlepiamy brzegi, a następnie uzyskaną roladę kroimy na kawałki.

Każdy z nich układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie skręcamy. Pamiętajmy, że drożdżówki urosną — trzeba pozostawić odstęp między nimi. Odstawiamy słodycz na kolejne 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Pieczemy około pół godziny. Drożdżówki z serem podajemy po wystudzeniu. Możemy je udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe wypieki. Szczególnie polecamy sernik Izaura z wyborną masą czekoladową. Być może skusi was też sezonowa szarlotka ze śliwkami.

Drożdżówki z serem są znakomite
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: