Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
Domowe drożdżówki z serem posmakują nie tylko dzieciom. Prosty przepis, który wam proponujemy, pozwoli wam przygotować pełen smaku, świeżutki przysmak. Będzie lepszy niż z niejednej cukierni, a koszty jego zrobienia nie zrujnują portfela. Serdecznie zapraszamy do kuchni.
Domowe wypieki często są o niebo lepsze niż dostępne w cukierniach. Drożdżówki z serem nie będą wyjątkiem. Lekkie niczym chmurka ciasto wypełnione słodkim twarogiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. I co ważne, przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne.
Przepis na puszyste drożdżówki z serem
Składniki na ciasto:
10 dag świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
1 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła
2 jajka
Składniki na masę serową:
90 dag twarogu w kostce
4 żółtka
5-6 łyżek cukru
esencja waniliowa (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy palcami, wrzucając je do dużej miski. Dodajemy cukier, połowę mleka oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W rondelku topimy masło i studzimy je.
W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, jaja, cukier puder, płynne masło oraz wyrośnięty rozczyn. Masę wyrabiamy dłonią przez około 10 minut, czyli do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie drożdżówek z serem
W osobnym naczyniu rozdrabniamy ser. Dodajemy do niego żółtka, cukier i esencję waniliową. Starannie mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy tak, aby uzyskać spory prostokąt.
Środek ciasta smarujemy masą serową, po czym składamy ciasto tak, aby jedna część dłuższego boku zachodziła na drugą. Dokładnie zlepiamy brzegi, a następnie uzyskaną roladę kroimy na kawałki.
Każdy z nich układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie skręcamy. Pamiętajmy, że drożdżówki urosną — trzeba pozostawić odstęp między nimi. Odstawiamy słodycz na kolejne 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Pieczemy około pół godziny. Drożdżówki z serem podajemy po wystudzeniu. Możemy je udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe wypieki. Szczególnie polecamy sernik Izaura z wyborną masą czekoladową. Być może skusi was też sezonowa szarlotka ze śliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki