Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa
Gołąbki z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Do farszu z mięsa drobiowego z rosołu dodaj podsmażoną na smalcu kiełbasę. Sekretny składnik sprawi, że gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.
Gołąbki z mięsem z rosołu są również świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i resztki bulionu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Mięsa do farszu nie musisz mielić w maszynce do mięsa, co bardzo usprawnia przygotowanie dania.
Mięso z kurczaka podsmaż z cebulą na maśle, kiełbasę natomiast na smalcu. Potrawki wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i farsz jest gotowy. Liście kapusty również sparzysz ekspresowo. Gołąbki z mięsem z rosołu są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste i szybkie.
Gołąbki z mięsem z rosołu zalej bulionem i piecz w piekarniku. Gotowe podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, każdy sos będzie smakował obłędnie z miękkimi liśćmi i aromatycznym, mięsnym farszem doprawionym majerankiem.
Proste gołąbki z mięsem z rosołu z dodatkiem kiełbasy
Składniki:
-
główka kapusty białej
-
500 g mięsa drobiowego z rosołu
-
kiełbasa wieprzowa
-
duża cebula
-
4 woreczki ryżu
-
3 szklanki bulionu lub rosołu
-
szczypta majeranku
-
3-4 łyżki masła
-
4 łyżki smalcu
-
sól, pieprz
Jak zrobić gołąbki z mięsem z rosołu i kiełbasą?
Sparz kapustę- tu poznasz proste sposoby na sparzenie liści kapusty. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż ją na smalcu, przełóż do miski z ryżem.
Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut, dodaj do ryżu i kiełbasy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Farsz zawiń w liście kapusty i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Do gołąbków wlej bulion i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika , piecz około godziny i podaj z sosem pomidorowym lub sosem pieczarkowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki
-
Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
Źródło: doradcasmaku.pl