Smakosze.pl

canva/kabVisio

Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki

17 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica po góralsku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznica z wędzonym boczkiem, oscypkiem i szczypiorkiem syci na długie godziny, jest niezwykle smaczna i dostarcza energii na cały poranek.

Jajecznicę przygotujemy w wielu wersjach, np. z szynką, pomidorami, papryką, cebulką, boczkiem. Jedną z ciekawszych propozycji podania ściętych, rozmąconych jajek jest natomiast jajecznica po góralsku z boczkiem wędzonym i oscypkiem, to gratka dla każdego smakosza.

Jajecznica po góralsku ma bardzo charakterystyczny smak wędzonki, który w połączeniu z jajkami i szczypiorkiem tworzy rewelacyjne, złożone danie. Co więcej, śniadanie jest niezwykle sycące i szybkie, sprawdzi się więc doskonale również na szybki posiłek przed pracą.

Przed smażeniem jajecznicy przygotuj wszystkie składniki. Jajecznicę smaż na maśle lub na smalcu, jeśli chcesz bardziej podkreślić mięsny smak. Jajka smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aby oscypek się roztopił, ale jajka nie były za suche.

Przepis na jajecznicę po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Składniki na 2 porcje:
  • 5- 6 jajek

  • pół większego oscypka lub 2 małe

  • szczypiorek

  • mała cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • sól, pieprz

  • masło lub smalec do smażenia

Jak zrobić jajecznicę po góralsku? Jest idealna na śniadanie

Oscypek pokrój w małą kostkę, przełóż do miski, wbij jajka, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Na maśle usmaż pokrojony boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Na patelnię wlej rozmącone jajka z oscypkiem, wymieszaj i smaż. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, dodaj posiekany szczypiorek. Jajecznicę smaż przez kilka minut i podaj z kromką świeżego chleba, smacznego.

Przygotuj również jajka sadzone po amerykańsku z ziemniakami , są świetnym pomysłem na śniadanie. Z jajek przygotujesz pyszne omlety- tu poznasz przepis na omlet z szynką i serem, jest smaczny i puszysty.

Jajecznica po góralsku
canva/Tetiana_Chudovska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]