Smakosze.pl Przepisy Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis krok po kroku
canva/wjarek

Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis krok po kroku

13 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie recepturę na proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Prezentujemy przepis krok po kroku, dzięki czemu zrobicie tę potrawę bez większego trudu. Będzie doskonała na przykład na zbliżający się Wielki Piątek, a także na inne okazje, gdy nie będziecie chcieli jeść mięsa.

Tradycyjne gołąbki z kapusty nadziewamy zwykle mięsem mielonym i ryżem. Są bardzo smaczne i pożywne. Jednak to samo można powiedzieć o jarskich gołąbkach, takich jak, chociażby nadziewanych kaszą i grzybami. Te składniki doskonale komponują się bowiem z kapustą. Do tych gołąbków warto podać sos grzybowy.

Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 3 garście suszonych grzybów

  • 25 dag kaszy pęczak

  • 3 duże cebule

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 2 l bulionu

  • 1 łyżka mąki

  • 200 ml śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka wycięciem do dołu, zalej wrzątkiem. Gotuj kilka minut, aż liście zrobią się elastyczne.

Główkę wyjmij ostrożnie z wrzątku, przestudź, zdejmij miękkie liście. Pozostałą główkę ponownie włóż do wody i obgotuj wierzchnie liście.

Grzyby opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 30 minut. Po tym czasie gotuj je 20 minut. Grzyby wyjmij, posiekaj. Odlej 1,5 szklanki wywaru i odłóż łyżkę posiekanych grzybów.

Do pozostałego wywaru z grzybów wsyp opłukaną kaszę, dodaj pokrojone grzyby i trochę soli. Całość gotuj ok. 12 minut, aż kasza będzie miękka. Nadmiar płynu odlej.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej po łyżce oleju i masła, wsyp cebulę. Smaż ją, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.

2/3 cebuli dodaj do kaszy, wbij też jajko. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcje farszu kładź na liściach kapusty, formuj gołąbki.

Dno dużego garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Ułóż na nich ścisło gołąbki, zalej je bulionem, gotuj ok. 50 minut.

Pozostałą zeszkloną cebulę podgrzej, oprósz mąką. Dodaj do niej odlany wywar razem z odłożonymi grzybami. Gotuj na niedużym ogniu 15 minut. Zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj do gołąbków.

Wskazówka:

Do gotowego sosu możesz dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Potrawa zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjne gołąbki , a także na gołąbki z tartymi ziemniakami i wędzonym boczkiem .

grzyby suszone
grzyby suszone

Źródło zdjęcia: canva/gresei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy