Smakosze.pl Przepisy Proste i szybkie ciasto bez pieczenia Grzesiek
YT/Przepiski

Proste i szybkie ciasto bez pieczenia Grzesiek

16 grudnia 2021

Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie w przygotowaniu. Często wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by na waszych stołach zagościł lekki, puszysty i cudowny w smaku deser. Dajcie się skusić pysznemu połączeniu kakao, śmietany i wafelków. Zróbcie Grześka już dziś.

Znacie z pewnością klasyczne desery bez pieczenia takie jak tiramisu czy snickers . Tym razem, zainspirowani przepisem z kanału na YouTube Przepiski, połączymy bitą śmietanę i dobrze wam znane wafelki czekoladowo-kakaowe Grześki. Razem będą smakować wyśmienicie, a dżem porzeczkowy pysznie przełamie słodycz deseru. Recepturę znajdziecie również na wspomnianym kanale, skąd również pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.

Przepis na śmietanowe ciasto bez pieczenia Grzesiek

Składniki:

  • herbatniki kakaowe

  • pół słoika dżemu porzeczkowego

  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka

  • 2 łyżki żelatyny

  • 400 ml mleka

  • 4 wafelki Grześki w czekoladzie

  • 60 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Blachę o wymiarach 20 × 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy herbatniki. Rozsmarowujemy na nich dżem porzeczkowy.

Warstwę owocową przykrywamy kolejną porcją ciastek. Śmietanę Śnieżkę ubijamy z mlekiem. 3 wafelki kroimy w kostkę i dodajemy je do masy śmietanowej. Wlewamy przestygniętą żelatynę i mieszamy.

Rozprowadzamy nadzienie na herbatnikach. Ostatni wafelek kruszymy i posypujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, idealnie na całą noc. Podajemy do kawy.

Wskazówka: możecie wybrać inny ulubiony dżem lub inny wariant smakowy wafelków — też będzie pysznie.

Bita śmietana
Bita śmietana to pyszny składnik wielu deserów

Źródło zdjęcia: canva/waseber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepiski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy