Smakosze.pl Przepisy Proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. W sam raz na niedzielny obiad
Jakub Kaminski/East News, canva/arfo

Proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. W sam raz na niedzielny obiad

22 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na lekkie danie? Proponujemy proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. Będą w sam raz na niedzielny obiad albo na podwieczorek. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, więc zostanie wam więcej czasu dla bliskich czy na odpoczynek.

Kluski leniwe są prostym daniem, którym zachwycają się wszystkie pokolenia. Maluchy często otrzymują je w przedszkolu na obiad, ale jak tylko nadarzy się okazja, to nie pogardzą też nimi i starsi.

Te lekkie kluski mają identyczny skład, jak pierogi z serem, ale nie trzeba ich lepić. Stąd też ich nazwa. Wszystkie składniki wystarczy bowiem połączyć, zagniatając z nich gładkie ciasto. Znamy już teorię, a więc do dzieła.

Przepis Ani Starmach na kluski leniwe

Składniki:

  • 50 dag tłustego białego sera

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • sól

  • 4 łyżki masła

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie klusek

Biały ser wytłucz tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego większość mąki, a także jajka i sól, wymieszaj.

Zagnieć zwarte, w miarę jednolite ciasto. Podziel je na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz go dłonią, pokrój na kluski.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć przygotowane kluski, zamieszaj, gotuj je na niedużym ogniu, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Na patelni rozpuść masło, wsyp tartą bułkę i chwilę całość przesmaż. Wsyp cukier, wymieszaj i smaż, aż bułka zrobi się rumiana. Polej nią ugotowane kluski.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na smaczne kluski. Sprawdź, jak zrobić kluski śląskie z jabłkiem , a także, w jaki sposób przygotować kluski drożdżowe .

bułka tarta
bułka tarta

Źródło zdjęcia: canva/Savany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy