Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego
Polecamy wam proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Przygotujesz je bez grama mięsa, a wyśmienity sezonowy specjał zachwyci każdego. Wystarczy tylko sięgnąć po główkę popularnego warzywa, posiekać je i połączyć z kilkoma składnikami.
Uwielbiamy kotlety — schabowe, mielone, z kurczaka. Mało przy nich pracy, a smak zaskakuje. Można się też nimi najeść, bo są bardzo pożywne. Zwłaszcza jeśli robimy je tak jak zwykle z mięsa.
Dziś jednak proponujemy wam nieco lżejsze kotlety warzywne. Do ich przygotowania wykorzystamy młodą, chrupiącą kapustę. Poszatkowaną wymieszamy z kilkoma klasycznymi dodatkami, uformujemy kotlety i je usmażymy. Jesteśmy ciekawi waszych wrażeń smakowych.
Jak zrobić kotlety z młodej kapusty?
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
1 czerstwa kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
1 pęczek cebulki dymki
-
1 pęczek koperku
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
tarta bułka
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Wrzuć na wrzątek, gotuj, aż nieco zmięknie. Odcedź ją, wystudź, dobrze odciśnij.
Kajzerkę namocz w mleku, dobrze odciśnij. Dymkę oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
Kapustę, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub lekko je zblenduj. Dodaj jajka, 2 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na patelni z olejem, aż będą ładnie rumiane. Podawaj z sosem jogurtowym i ziemniakami.
W naszym serwisie znajdziesz też pomysł Karola Okrasy na młodą kapustę , a także przepis na zasmażaną młodą kapustę .
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se