Smakosze.pl Przepisy Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego
canva/Nikolay_Donetsk

Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy wam proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Przygotujesz je bez grama mięsa, a wyśmienity sezonowy specjał zachwyci każdego. Wystarczy tylko sięgnąć po główkę popularnego warzywa, posiekać je i połączyć z kilkoma składnikami.

Uwielbiamy kotlety — schabowe, mielone, z kurczaka. Mało przy nich pracy, a smak zaskakuje. Można się też nimi najeść, bo są bardzo pożywne. Zwłaszcza jeśli robimy je tak jak zwykle z mięsa.

Dziś jednak proponujemy wam nieco lżejsze kotlety warzywne. Do ich przygotowania wykorzystamy młodą, chrupiącą kapustę. Poszatkowaną wymieszamy z kilkoma klasycznymi dodatkami, uformujemy kotlety i je usmażymy. Jesteśmy ciekawi waszych wrażeń smakowych.

Jak zrobić kotlety z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 pęczek cebulki dymki

  • 1 pęczek koperku

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Wrzuć na wrzątek, gotuj, aż nieco zmięknie. Odcedź ją, wystudź, dobrze odciśnij.

Kajzerkę namocz w mleku, dobrze odciśnij. Dymkę oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.

Kapustę, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub lekko je zblenduj. Dodaj jajka, 2 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.

Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je na patelni z olejem, aż będą ładnie rumiane. Podawaj z sosem jogurtowym i ziemniakami.

W naszym serwisie znajdziesz też pomysł Karola Okrasy na młodą kapustę , a także przepis na zasmażaną młodą kapustę .

młoda kapusta
młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy