Smakosze.pl Porady Prosty i szybki sposób na odświeżenie zawartości lodówki
Canva / Aleksej Sarifulin / natalyadanko

Prosty i szybki sposób na odświeżenie zawartości lodówki

15 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Gąbka w lodówce może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak dzięki niej możemy znacząco przedłużyć świeżość owoców i warzyw. Niepozorna gąbka pochłania wilgoć, która przyczynia się do procesów gnilnych.

Przeważnie gąbka jest przez nas wykorzystywana do zmywania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ją w bardziej niekonwencjonalny sposób. Mało kto podejrzewałby, że gąbka w lodówce pozwoli nam dłużej cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Gąbka w lodówce potrafi zdziałać cuda

Nie da się ukryć, że gąbka w lodówce nie jest codziennym widokiem. Wszakże jej miejsce jest przy zlewie, w którym zmywamy naczynia. Okazuje się, że nawet zwykła gąbka może mieć ciekawe zastosowanie .

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak można wykorzystać folię aluminiową . Dziś przyjrzymy się bliżej sztuczce, z gąbką do zmywania. Dzięki niej nasze owoce i warzywa dłużej zachowają swoją świeżość. Wystarczy, że w ich pobliżu umieścimy gąbkę.

Gąbka znakomicie pochłania wilgoć. Tym samym owoce i warzywa będą mniej narażone na gnicie. Oczywiście należy użyć czystej gąbki. Najlepsze efekty otrzymamy wówczas, gdy umiejscowimy ją w pobliżu naszych smakołyków.

Jak jeszcze przedłużyć świeżość owoców i warzyw?

Nie tylko gąbka pozwoli nam na zadbanie o produkty spożywcze znajdujące się w lodówce. Pomocne są także ręczniki papierowe, które warto umieścić pod owocami i warzywami. Takie podłoże również pochłonie nadmiar wilgoci .

Owoce i warzywa, które mają znaleźć się w lodówce, nie powinny być wcześniej myte. W takiej sytuacji woda na ich powierzchni może przyśpieszyć procesy gnilne. Najlepiej myć owoce i warzywa dopiero przed zjedzeniem.

Nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania w lodówce. Smakołyki takie jak papryka, ogórki, pomidory i bakłażany w takich warunkach psują się o wiele szybciej. W związku z tym lepiej trzymać je poza lodówką. Dobrze sprawdzą się pojemniki umiejscowione w ciemnym i suchym miejscu.

Warzywa i owoce w lodówce
Warzywa i owoce w lodówce

Canva / tommasolizzul

Wspomniane pomidory najlepiej układać szypułkami do góry. Wówczas znacząco obniżamy szanse na ich popsucie . Natomiast ziemniaki i cebula powinny być przechowywane w papierowej torbie z otworami.

Z kolei brokuły i szparagi należą do grona warzyw, które lubią wilgotne warunki. Warto wstawić je do lodówki częściowo zanurzone w misce z wodą. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak przechowywać jajka .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy