Prawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówce
Smakowite jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy je w różny sposób. Każdy wielbiciel jajek powinien wiedzieć, w jaki sposób należy przechowywać je w lodówce. Najpopularniejsze z rozwiązań okazuje się błędnym.
Większość z nas źle przechowuje jajka
Bez wątpienia jajka odgrywają niezwykle ważną rolę w kulinariach. Są one istotnym składnikiem wielu pysznych dań. Warto wiedzieć, kiedy dodawać je do ciasta na naleśniki. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii ich przechowywania.
Zazwyczaj jajka umieszczamy w kieszonce na drzwiach lodówki. Często możemy znaleźć tam specjalne pojemniki na ten produkt spożywczy. Niestety, jest to najprawdopodobniej najgorsze miejsce, w którym możemy położyć jajka.
Okazuje się, że jajka pozostawione na drzwiach lodówki są narażone na wahanie temperatur. Taki stan rzeczy sprawia, że mogą się one o wiele szybciej popsuć. Wynika to z tego, że jajka są wrażliwe na zmiany temperatury. Stałe warunki pozwalają im zachować dłużej świeżość.
W niektórych supermarketach jajka możemy znaleźć poza lodówkami. Warto zauważyć, że w takich miejscach przeważnie działa klimatyzacja, utrzymująca temperaturę poniżej 20 stopni Celsjusza. Wówczas nie popsują się one tak szybko, ponieważ właśnie w takich warunkach będą one przez długi czas zdatne do spożycia.
Jajka ustawione na sklepowych półkach lepiej znoszą transport do domu, ponieważ nie doświadczają one tak znacznych różnic temperatury. Mając to na uwadze, pamiętajmy, by starać się im zapewnić jak najbardziej stałe warunki.
Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Z pewnością lodówka jest odpowiednim miejscem na nasze jajka. Skoro drzwiczki nie spełniają należytych warunków, warto wybrać inną lokację. Najlepiej sprawdza się środkowa półka w lodówce. W tym miejscu temperatura jest najbardziej stała.
Jajka położone w takim miejscu mogą nam pomóc. Okazuje się, że absorbują one nieprzyjemne zapachy. Oczywiście, jeśli chcemy, aby inne produkty spożywcze były bezpieczne, musimy uprzednio umyć jajka. Na ich powierzchni mogą znajdować się niebezpieczne bakterie.
Każdy, kto lubi jajka, powinien wypróbować przepis na jajecznicę z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie sprawdzi się ona w roli śniadania. Przy okazji sprawdźmy, czy nasze jajka mają zapewnione odpowiednie warunki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mamadu