Smakosze.pl
Media bez wyboru

Image Professionals GmbH, TRICOLORS/East News

Prawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówce

10 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, które spotykają się z aprobatą wielu smakoszy. Lepiej nie trzymać ich na drzwiach lodówki. Ciągłe różnice temperatur, mogą

Smakowite jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy je w różny sposób. Każdy wielbiciel jajek powinien wiedzieć, w jaki sposób należy przechowywać je w lodówce. Najpopularniejsze z rozwiązań okazuje się błędnym.

Większość z nas źle przechowuje jajka

Bez wątpienia jajka odgrywają niezwykle ważną rolę w kulinariach. Są one istotnym składnikiem wielu pysznych dań. Warto wiedzieć, kiedy dodawać je do ciasta na naleśniki. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii ich przechowywania.

Zazwyczaj jajka umieszczamy w kieszonce na drzwiach lodówki. Często możemy znaleźć tam specjalne pojemniki na ten produkt spożywczy. Niestety, jest to najprawdopodobniej najgorsze miejsce, w którym możemy położyć jajka.

Okazuje się, że jajka pozostawione na drzwiach lodówki są narażone na wahanie temperatur. Taki stan rzeczy sprawia, że mogą się one o wiele szybciej popsuć. Wynika to z tego, że jajka są wrażliwe na zmiany temperatury. Stałe warunki pozwalają im zachować dłużej świeżość.

W niektórych supermarketach jajka możemy znaleźć poza lodówkami. Warto zauważyć, że w takich miejscach przeważnie działa klimatyzacja, utrzymująca temperaturę poniżej 20 stopni Celsjusza. Wówczas nie popsują się one tak szybko, ponieważ właśnie w takich warunkach będą one przez długi czas zdatne do spożycia.

Jajka ustawione na sklepowych półkach lepiej znoszą transport do domu, ponieważ nie doświadczają one tak znacznych różnic temperatury. Mając to na uwadze, pamiętajmy, by starać się im zapewnić jak najbardziej stałe warunki.  

Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Z pewnością lodówka jest odpowiednim miejscem na nasze jajka. Skoro drzwiczki nie spełniają należytych warunków, warto wybrać inną lokację. Najlepiej sprawdza się środkowa półka w lodówce. W tym miejscu temperatura jest najbardziej stała.

Jajka położone w takim miejscu mogą nam pomóc. Okazuje się, że absorbują one nieprzyjemne zapachy. Oczywiście, jeśli chcemy, aby inne produkty spożywcze były bezpieczne, musimy uprzednio umyć jajka. Na ich powierzchni mogą znajdować się niebezpieczne bakterie.

Każdy, kto lubi jajka, powinien wypróbować przepis na jajecznicę z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie sprawdzi się ona w roli śniadania. Przy okazji sprawdźmy, czy nasze jajka mają zapewnione odpowiednie warunki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Sanepid wycofuje popularny produkt

Produkty

Popularny produkt wycofany przez sanepid

Czytaj więcej >
Czereśnie

Produkty

Bardzo wysokie ceny czereśni

Czytaj więcej >
Śledzie z Bałtyku mogą być szkodliwe

Produkty

Czy bałtyckie śledzie są zdrowe?

Czytaj więcej >
Pomidory i kwestia śniadania

Produkty

Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na śniadanie?

Czytaj więcej >
lody

Produkty

Ile kosztuje gałka lodów na polskim morzem?

Czytaj więcej >
Market z Anglii wycofuje polskie produkty

Produkty

Brytyjski market wycofuje polskie produkty

Czytaj więcej >