Smakosze.pl Porady Prosty patent na domowy środek do czyszczenia kuchni
canva/Mikhail Sedov, Getty Images

Prosty patent na domowy środek do czyszczenia kuchni

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W kuchni łatwo o zabrudzenia gdy każdego dnia przygotowuje się w niej przynajmniej kilka posiłków. Zamiast kupować środki chemiczne w sklepie, można samodzielnie sporządzić prostą mieszankę do czyszczenia. Jej głównym składnikiem jest ocet, który wywabia plamy, usuwa zapachy i odtłuszcza powierzchnie.

Utrzymanie czystości w kuchni wcale nie musi być trudne, wystarczy posiadać skuteczne specyfiki do czyszczenia. Najczęściej ludzie kupują gotowe płyny czy proszki w sklepach, co niesie ze sobą duże wydatki. Z tego powodu znacznie wydajniej jest zrobić je samodzielnie z łatwo dostępnych produktów.

Dwoma domowymi produktami, które wykorzystuje się zarówno do gotowania, jak i innych czynności, są ocet oraz soda oczyszczona. Oba świetnie sprawdzają się do mycia kuchennego zlewu czy kuchenki, a do tego są wyjątkowo tanie.

Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?

Blat, zlew, szafki, lodówka i inne powierzchnie oraz sprzęty mogą zostać łatwo ubrudzone podczas gotowania. Kluczem do zachowania czystości jest regularność w sprzątaniu, ponieważ znacznie ciężej jest pozbyć się skumulowanego brudu. Płyn na bazie octu poradzi sobie z większością zanieczyszczeń.

Do jego przygotowania potrzeba jednej części octu, dwóch części czystej wody oraz kilku łyżek soku z cytryny. Ocet, jako substancja czynna, pomaga odtłuścić tłuste plamy i zmiękczyć zapieczone czy zaschnięte resztki jedzenia.

Sok z cytryny nadaje środkowi przyjemnego cytrusowego zapachu, a także maskuje ostry i drażniący aromat octu. P o naniesieniu płynu na powierzchnie należy zaczekać około 10-15 minut, przetrzeć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.

Soda oczyszczona do największych zabrudzeń

Ocet nie zawsze działa, dlatego dobrym pomysłem jest posiadanie zapasowego sposobu czyszczenia. Jednym z nich jest pasta z sody oczyszczonej i wody. Do miseczki wsypuje się kilka łyżek sody oczyszczonej, zalewa kilkoma łyżeczkami wody i dokładnie miesza, aż uzyska się konsystencje gęstej pasty.

Mieszankę nakłada się na najbardziej oporne resztki, które opierają się octowi. Pasta w ciągu kilku godzin przeniknie do brudu i zmiękczy go. Po wszystkim trzeba jedynie przetrzeć miejsce nawilżoną ściereczką.

Jeśli chcesz, żeby środki miały jeszcze przyjemniejszy zapach, wkropl do nich odrobinę swojego ulubionego olejku eterycznego. Niektóre z nich, jak olejek o aromacie cytryny, wykazują właściwości antybakteryjne, co zwiększa skuteczność sprzątania.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto przechowywać folię spożywczą w lodówce. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Czyszczenie kuchenki

Źródło zdjęcia: canva/PetiaDizain, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy