Prosty patent na kruche i soczyste kotlety schabowe. Sekretem są 2 dodatkowe składniki
Pomysł na wyśmienity, szybki, niedzielny obiad? Kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zamarynuj je wcześniej w musztardzie i majonezie, a będą doskonale soczyste, miękkie i jeszcze smaczniejsze. Poznaj prosty patent na soczyste kolety schabowe, nikt im się nie oprze.
Kotlety schabowe to już tradycja w niedzielę lub większe uroczystości. Nie ma smaczniejszego obiadu od soczystego schabu podanego z ziemniakami lub purée, kiszonymi ogórkami, buraczkami tartymi lub zasmażaną kapustą z kminkiem.
Kotlety schabowe mogą być o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste, kiedy zastosujesz 1 prosty trik. Wystarczy natrzeć je mieszanką musztardy i majonezu i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zawarty w sosach ocet doskonale rozpuszcza twarde włókna w mięsie, dzięki czemu kotlety są tak delikatne i miękkie, że aż rozpływają się w ustach.
Schabowe smaż na ulubionym rodzaju tłuszczu. Do mięsa idealnie sprawdzi się masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec. Każdy z nich ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu kotlety nie są przypalone i mają piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Do obiadu przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem , jest niezwykle aromatyczna, a kminek dodatkowo sprawi, że dodatek stanie się o wiele lżejszy.
Przepis na soczyste kotlety schabowe
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki musztardy delikatesowej
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?
Każdy kawałek schabu umyj, osusz, rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety oprósz solą, pieprzem, wysmaruj musztardą wymieszaną z majonezem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
-
Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
-
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
Źródło: beszamel.se.pl