Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk

Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk

Prażone jabłka w słoiku
canva/a

Lubicie szarlotkę? Prażone jabłka, które do niej wykorzystujemy, można przygotować dużo wcześniej. Dzięki temu pieczenie ciasta będzie niemalże ekspresowe. Aromatyczny dodatek znajdzie też kilka innych zastosowań w kuchni. Warto spróbować.

Prażone jabłka pachnące cynamonem i wanilią sprawdza się nie tylko jako smaczny element szarlotki. Smakowitą kompozycję warto dodać także do innych deserów. Przyrządzone bez cukru jabłka wzbogacą też smak zup kremów w stylu orientalnym. Powodów, by zamknąć je w słoiku, jest więc sporo. Skusicie się?

Przepis na aromatyczne prażone jabłka

Składniki:

  • 5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych

  • 5-6 łyżek cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić prażone jabłka? Doskonały dodatek do deserów

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę i przenosimy do większego garnka. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dodajemy 5 łyżek, jeśli decydujemy się na użycie cukru wanilinowego.

Planując dodanie esencji, warto wsypać dodatkowe 10 g słodzika. Zagotowujemy owoce, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie 3-4 razy mieszamy jabłka.

Na koniec dodajemy cynamon i esencję waniliową. Gorącą zawartość garnka przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i przenosimy do nagrzanego do 130 stopni Celsjusza piekarnika. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Wystudzone prażone jabłka przechowujemy w spiżarce. Wykorzystujemy do zrobienia pysznej i szybkiej szarlotki albo naleśników z serem. Można też dodać do pożywnej nocnej owsianki.

Prażone jabłka są idealne do szarlotki
canva/Proformabooks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: