Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
Lubicie szarlotkę? Prażone jabłka, które do niej wykorzystujemy, można przygotować dużo wcześniej. Dzięki temu pieczenie ciasta będzie niemalże ekspresowe. Aromatyczny dodatek znajdzie też kilka innych zastosowań w kuchni. Warto spróbować.
Prażone jabłka pachnące cynamonem i wanilią sprawdza się nie tylko jako smaczny element szarlotki. Smakowitą kompozycję warto dodać także do innych deserów. Przyrządzone bez cukru jabłka wzbogacą też smak zup kremów w stylu orientalnym. Powodów, by zamknąć je w słoiku, jest więc sporo. Skusicie się?
Przepis na aromatyczne prażone jabłka
Składniki:
5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
5-6 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić prażone jabłka? Doskonały dodatek do deserów
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę i przenosimy do większego garnka. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dodajemy 5 łyżek, jeśli decydujemy się na użycie cukru wanilinowego.
Planując dodanie esencji, warto wsypać dodatkowe 10 g słodzika. Zagotowujemy owoce, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie 3-4 razy mieszamy jabłka.
Na koniec dodajemy cynamon i esencję waniliową. Gorącą zawartość garnka przenosimy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i przenosimy do nagrzanego do 130 stopni Celsjusza piekarnika. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Wystudzone prażone jabłka przechowujemy w spiżarce. Wykorzystujemy do zrobienia pysznej i szybkiej szarlotki albo naleśników z serem. Można też dodać do pożywnej nocnej owsianki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane
Charakterne ogórki krokodylki detronizują małosolne i kiszone. Sekretem wyjątkowa przyprawa