Smakosze.pl Porady Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony
canva/ Anettphoto

Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony

3 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego opaloną cebulę. Nie obieraj jej jednak ze wszystkich, złotych łupinek. Usuń jedynie wierzchnią warstwę, ponieważ właśnie łupinki kryją w sobie wiele dobrego.

Żeby rosół miał złożony i pełny smak, zawsze gotuj wywar na kilku rodzajach mięsa. Oprócz kurczaka dodaj porcję wołowiny z kością. Szponder, łata, pręga, czy goleń to najlepsze kawałki mięsa wołowego na rosół. Do wywaru możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.

Oprócz mięsa bardzo ważne są również warzywa i przyprawy, nadające smak i aromat. Rosół będzie zachwycał smakiem, kiedy dodasz do niego odpowiednio przygotowaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Niektórzy dodają do rosołu również kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej, a także suszone grzyby.

Do rosołu koniecznie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę świeżego lubczyku i solidną porcję natki pietruszki. Możesz wykorzystać suszony lubczyk - wsyp łyżeczkę przyprawy do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania do rosołu możesz dodać również niewielką szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor.

Prosty i tani trik na złocisty i aromatyczny rosół

Do rosołu dodaj cebulę opaloną nad ogniem, koniecznie w złocistej łupinie. To właśnie ona doda zupie pięknego, złotego koloru. Cebulę obierz z wierzchniej, zanieczyszczonej warstwy, następnie przekrój na pół.

Każdą połówkę nabij na widelec i opal bezpośrednio nad ogniem, żeby mocno się przyrumieniła. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, połówki cebuli przyrumień na suchej patelni teflonowej. Przypieczona cebula w łupinkach to esencja smaku każdego rosołu.

Do rosołu dodaj kilka suszonych grzybów, wywar zachwyci smakiem

Do rosołu, oprócz podstawowych warzyw, mięsa i przypraw, dodaj również kilka suszonych grzybów. Grzyby wcześniej namocz w zimnej wodzie, żeby zmiękły, następnie pokrój je i dodaj do wywaru w tym samym momencie, co cebulę.

Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, najlepiej 2,5-3 godziny. W ten sposób wywar całkowicie przejdzie smakiem zarówno mięsa, warzyw i przypraw. Grzyby suszone są bardzo aromatyczne, dlatego dodaj je do zupy z umiarem, wystarczy dosłownie kilka sztuk.

Jak wyklarować mętny rosół? Z warzyw i mięsa po rosole zrób wyśmienity pasztet do chleba , będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.

Rosół
canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy