Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji
Orzechowiec bez pieczenia jest prostym ciastem z kremem. Łącząc ze sobą herbatniki, masę budyniową, kajmak i orzechy uzyskamy znakomity deser, który z powodzeniem podamy na rodzinnym spotkaniu. Składniki znajdziemy w każdym sklepie. Warto spróbować — przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.
Tradycyjny orzechowiec wymaga pieczenia. Zamiast miodowych blatów można jednak wykorzystać herbatniki maślane. Przełożone delikatną budyniową masą z pysznymi orzechami włoskimi smakują znakomicie.
Aromatyczne ciasto bez pieczenia prezentuje się doskonale — wystarczy spojrzeć na zdjęcie, które pochodzi z filmu na kanale Kuchnia Marioli, gdzie również znajdziecie przepis na podobny rarytas. Gościom na pewno się spodoba.
Przepis na znakomity orzechowiec bez pieczenia
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożona papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pozostałe niezbędne produkty podaliśmy poniżej.
Składniki:
400-500 g orzechów włoskich łuskanych
herbatniki maślane
1 puszka masy kajmakowej
50 g czekolady gorzkiej
10-15 g oleju kokosowego
Składniki na krem budyniowy:
250 g miękkiego masła
1 litr mleka
45 g cukru brązowego
2 żółtka
30 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
Jak zrobić orzechowiec bez pieczenia? Znamy prosty przepis
Przygotowanie składników i masy z budyniem
Zaczynamy od prażenia orzechów i usunięcia z nich skórki. 2/3 porcji siekamy, a pozostałe odkładamy do dekoracji. 250 ml mleka odlewamy, a resztę podgrzewamy z dodatkiem cukru. Do odlanego płynu dodajemy żółtka, obie mąki oraz budyniowy proszek.
Dokładnie je mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do ciepłego, słodkiego mleka. Cały czas miksujemy masę przy pomocy trzepaczki lub łyżki, żeby nie przywarła podczas podgrzewania.
Gdy zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy przy pomocy miksera, a następnie łączymy je z chłodnym budyniem. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej wrzucamy rozdrobnione orzechy.
Formowanie orzechowca
Dno formy wypełniamy ciasteczkami, a następnie wykładamy połowę masy orzechowej. Układamy kolejną warstwę herbatników i układamy budyń bez dodatków. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie ciasteczek.
Wierzch orzechowca smarujemy masą kajmakową i dekorujemy odłożonymi orzechami. Czekoladę topimy wraz z olejem. Uzyskaną gładką masę przenosimy na orzechy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy do kawy lub herbaty.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne ciasta bez pieczenia. Polecamy delikatne tiramisu o niesamowitym, kawowym aromacie. Być może skusi was też ekspresowa szarlotka z dodatkiem serka mascarpone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół
Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama