Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł
Wszyscy doskonale znamy śledzie w śmietanie, oleju czy w sałatce. Mało kto jednak wie, że z filetów można przygotować również puszystą babkę śledziową. Ciasto przygotowane z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie absolutnym hitem podczas kolacji wigilijnej.
Babka śledziowa jest niezwykle prostym daniem, które przygotujesz w dosłownie 30-40 minut. Najwięcej czasu zajmuje moczenie śledzi oraz pieczenie i gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wystarczy, że wszystkie przygotowane składniki wymieszasz z dodatkiem śmietany, jajek i przypraw. Babka pięknie wyrasta podczas pieczenia i smakuje wyśmienicie.
Przed przygotowywaniem babki śledziowej, koniecznie namocz filety w mleku. Moczenie ryby w wodzie trwa znacznie dłużej. Śledzie i tak są później słone i twardawe. Moczenie śledzi w mleku sprawia, że ryba jest bardzo delikatna i ma o wiele łagodniejszy zapach. Jest również miękka i z łatwością zblendujesz ją na gładką masę.
Babkę śledziową dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Korzenna przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania. Babkę po upieczeniu lekko ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Danie zachwyci każdego.
Babka śledziowa. Zaskocz bliskich niezwykłym daniem
Składniki:
7-8 filetów śledziowych
8 ziemniaków
szczypiorek
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
pieprz, sól
mleko
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół szklanki śmietany 18%
Jak przyrządzić babkę śledziową? Będzie hitem na świątecznym stole
Śledzie włóż do miski, zalej zimnym mlekiem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wstaw do lodówki na 2,5-3 godziny. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
Śledzie osusz i zblenduj na gładką masę, dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym szczypiorkiem. Wbij jajka, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz około 40 minut, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite śledzie imbirowe w sosie orzechowym. Niezwykła przekąską oczaruje każdego. Dowiedz się również, jak pozbyć się ości z karpia. Mistrzowie kuchni zdradzają najlepszy sposób.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bez zbędnej chemii i przepłacania. Gessler ma najlepszy patent na domowy majonez
Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama