Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.12.2022 09:39

Babka śledziowa. Niezwykły, wytrawny specjał. Na Wigilię i post jak znalazł

Babka śledziowa. Wytrawny wypiek pełen smaku. Na Wigilię i post jak znalazł
canva/atlasstudio, canva/SMarina

Wszyscy doskonale znamy śledzie w śmietanie, oleju czy w sałatce. Mało kto jednak wie, że z filetów można przygotować również puszystą babkę śledziową. Ciasto przygotowane z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie absolutnym hitem podczas kolacji wigilijnej.

Babka śledziowa jest niezwykle prostym daniem, które przygotujesz w dosłownie 30-40 minut. Najwięcej czasu zajmuje moczenie śledzi oraz pieczenie i gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wystarczy, że wszystkie przygotowane składniki wymieszasz z dodatkiem śmietany, jajek i przypraw. Babka pięknie wyrasta podczas pieczenia i smakuje wyśmienicie.

Przed przygotowywaniem babki śledziowej, koniecznie namocz filety w mleku. Moczenie ryby w wodzie trwa znacznie dłużej. Śledzie i tak są później słone i twardawe. Moczenie śledzi w mleku sprawia, że ryba jest bardzo delikatna i ma o wiele łagodniejszy zapach. Jest również miękka i z łatwością zblendujesz ją na gładką masę.

Babkę śledziową dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Korzenna przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania. Babkę po upieczeniu lekko ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Danie zachwyci każdego.

Babka śledziowa. Zaskocz bliskich niezwykłym daniem

Składniki:

  • 7-8 filetów śledziowych

  • 8 ziemniaków

  • szczypiorek

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 2 jajka

  • pieprz, sól

  • mleko

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pół szklanki śmietany 18%

Jak przyrządzić babkę śledziową? Będzie hitem na świątecznym stole

Śledzie włóż do miski, zalej zimnym mlekiem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wstaw do lodówki na 2,5-3 godziny. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Śledzie osusz i zblenduj na gładką masę, dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym szczypiorkiem. Wbij jajka, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz około 40 minut, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite śledzie imbirowe w sosie orzechowym. Niezwykła przekąską oczaruje każdego. Dowiedz się również, jak pozbyć się ości z karpia. Mistrzowie kuchni zdradzają najlepszy sposób.

śledzie
canva/ Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: