Prosty przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni.
Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze.
Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na barszcz czerwony
Składniki:
-
500 g czerwonych buraków
-
kilka suszonych grzybów leśnych
-
2 l bulionu (może być mięsny lub warzywny)
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
2 ząbki czosnku
-
majeranek
-
sól, cukier, ocet do smaku
Przygotowanie barszczu czerwonego
Buraki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na dużych oczkach. Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie.
Buraki umieść w garnku, zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżkę octu, grzyby wraz z wodą z namaczania, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu i trochę soli.
Gotuj na niedużym ogniu około godzinę, aż buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz roztarty w palcach majeranek.
Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Przecedź przez sito, tak by oddzielić buraki i przyprawy.
Czysty barszczyk podawaj tak jak lubisz, np. do krokietów, wytrawnych naleśników, pasztecików czy z uszkami. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa