Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na barszcz czerwony
canva/arfo

Prosty przepis na barszcz czerwony

12 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni.

Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze.

Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków

  • kilka suszonych grzybów leśnych

  • 2 l bulionu (może być mięsny lub warzywny)

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, cukier, ocet do smaku

Przygotowanie barszczu czerwonego

Buraki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na dużych oczkach. Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie.

Buraki umieść w garnku, zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżkę octu, grzyby wraz z wodą z namaczania, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu i trochę soli.

Gotuj na niedużym ogniu około godzinę, aż buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz roztarty w palcach majeranek.

Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Przecedź przez sito, tak by oddzielić buraki i przyprawy.

Czysty barszczyk podawaj tak jak lubisz, np. do krokietów, wytrawnych naleśników, pasztecików czy z uszkami. Smacznego!

buraki
buraki

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy