Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-12T221548.407

canva/Olga Kriger

Obłędny przepis na pyszne i zdrowe kiszone buraki

12 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kiszone buraki to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do dań. Ich przygotowanie nie zajmie sporo czasu, a prozdrowotne właściwości są niemal bezcenne. Podajemy przepis na to smaczne i zdrowe danie.

Kiszone buraki nie są trudne to wykonania. Ilość ich korzyści wręcz nie mieści się w głowie! Z powodzeniem wykorzystamy je jako dodatek drugiego dania lub lekką przekąskę. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do sałatek. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Prosty przepis na kiszone buraki

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 listek laurowy

  • 2 ziarenka pieprzu

  • 3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej

  • 1 łyżka soli

meat-hammer-2238538 1920 (2)

Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj buraki, obierz i pokrój na małe kawałki. Warzywa włóż do dużego słoika wraz z czosnkiem, liściem laurowym i pieprzem.

Zalej warzywa wodą wymieszaną z solą, tak aby całkiem przykryła warzywa. Potrząśnij delikatnie słoikiem, aby pozbyć się pęcherzy powietrza,

Zamknij słoik i zostaw go na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż do momentu rozpoczęcia się fermentacji. Odstaw słoik do chłodnego pomieszczenia lub lodówki, optymalna temperatura to około 10 stopni C. Słoik należy otworzyć do 2-3 tygodni. Smacznego!

Polecamy również przepis na kiszone pomidory oraz ogórki na słodko.

źródło: Kwestia Smaku

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na francuską zupę cebulową

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszne kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji

Czytaj więcej >