Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na domowe herbatniki. Obłędnie maślane
canva/Karol D

Prosty przepis na domowe herbatniki. Obłędnie maślane

3 grudnia 2021

Maślane herbatniki stanowią pyszną bazę wielu deserów oraz wspaniałą przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez trudu zrobicie je w domu, a składniki do ich przygotowania znajdziecie w każdym sklepie. Spróbujcie i delektujcie się rozpływającymi się w ustach wypiekami już dziś.

Bez herbatników nie zrobicie między innymi tego pysznego deseru z bananami i galaretką albo makowca bez zawijania od Ewy Wachowicz . Te chrupiące i delikatne ciasteczka możecie jednak z powodzeniem zjeść też solo np. z czekoladą na gorąco czy lodami waniliowymi. Skuście się na ten prosty i smaczny słodycz, a już nie kupicie ich w sklepie.

Przepis na delikatne i kruche herbatniki maślane

Składniki:

  • 100 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 ml śmietany kremówki 36%

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy do temperatury pokojowej. Składniki wrzucamy do miski, siekamy je nożem i mieszamy, aż się połączą i powstanie gładkie ciasto . Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Z zimnego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na grubość 2 – 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Z tak przygotowanych placków wykrawamy ciastka.

Układamy je na papierze do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Wskazówka: jeśli okaże się, że nie możecie upiec ciastek „od ręki”, ciasto możecie zamrozić albo przechować w lodówce przez kilka dni.

Herbatniki maślane
Herbatniki maślane są idealne do przygotowania deserów bez pieczenia

Źródło: canva/crystalbullet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy