Prosty przepis na domowe herbatniki. Obłędnie maślane
Maślane herbatniki stanowią pyszną bazę wielu deserów oraz wspaniałą przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez trudu zrobicie je w domu, a składniki do ich przygotowania znajdziecie w każdym sklepie. Spróbujcie i delektujcie się rozpływającymi się w ustach wypiekami już dziś.
Bez herbatników nie zrobicie między innymi tego pysznego deseru z bananami i galaretką albo makowca bez zawijania od Ewy Wachowicz . Te chrupiące i delikatne ciasteczka możecie jednak z powodzeniem zjeść też solo np. z czekoladą na gorąco czy lodami waniliowymi. Skuście się na ten prosty i smaczny słodycz, a już nie kupicie ich w sklepie.
Przepis na delikatne i kruche herbatniki maślane
Składniki:
-
100 g masła
-
50 g cukru pudru
-
250 g mąki pszennej
-
100 ml śmietany kremówki 36%
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy do temperatury pokojowej. Składniki wrzucamy do miski, siekamy je nożem i mieszamy, aż się połączą i powstanie gładkie ciasto . Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Z zimnego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na grubość 2 – 3 mm, podsypując odrobiną mąki. Z tak przygotowanych placków wykrawamy ciastka.
Układamy je na papierze do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Wskazówka: jeśli okaże się, że nie możecie upiec ciastek „od ręki”, ciasto możecie zamrozić albo przechować w lodówce przez kilka dni.
Źródło: canva/crystalbullet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
-
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram