Smakosze.pl
Bigos jest ulubioną potrawą wielu smakoszy

canva/Dar1930

Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

3 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bez bigosu dla wielu z nas nie ma świąt. Przyrządzenie tego dania wymaga cierpliwości, a sekretem jego smaku jest powolne gotowanie i odpowiednio dobrane składniki. Czasami, mimo starań, potrawa przypala się, wychodzi za słona lub zbyt kwaśna. Są sposoby, by te potknięcia naprawić.

Nawet najlepszym kucharzom zdarza się chwila nieuwagi. Dodajemy wtedy zbyt dużo soli, wrzucamy za kwaśną kapustę czy podgrzewamy potrawę na ogniu tak mocnym, że się przypala. W takich sytuacjach pomocne będą sprawdzone triki, które są w stanie wyprowadzić smak dania na prostą.

uszka

Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek

CZYTAJ DALEJ

Jak uratować przypalony bigos?

Jeśli podczas podgrzewania bigos przypalił się na dnie garnka, należy przełożyć go do czystego naczynia i wystudzić. Dzięki temu zabiegowi zapach spalenia się ulotni, a my będziemy mogli dalej gotować danie.

Aby pozbyć się przykrego zapachu, możecie wrzucić też do garnka piątkę chleba razowego, korki od wina lub obranego surowego ziemniaka. Gotując przez chwile bigos z „dodatkami”, pozbędziemy się przykrego zapachu, a w przypadku ziemniaka również nadmiaru soli.

Za słony lub za kwaśny bigos to nie problem

Ziemniak przeznaczony do odsolenia potrawy nie będzie się nadawał do jedzenia i gdy spełni swoją funkcję, należy go wyrzucić. Do poprawy smaku dania możemy też użyć dodatkowej porcji świeżej kapusty. Ten patent sprawdzi się wtedy, gdy soli jest tylko trochę więcej niż chcemy.

Jeżeli bigos wyszedł nam zbyt kwaśny, smak poprawić możemy, dodając czegoś słodkiego. Cukier, miód, suszone śliwki, a nawet syrop klonowy — wszystkie te produkty będą w stanie uratować smak dania. Można też pokusić się o podlanie go sokiem ze słodkich jabłek czy dodanie startej marchwi.

Po sprawdzone przepisy na bigos zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam zarówno tradycyjną recepturę, jak i wariant bez suszonych grzybów. Być może skusi was też bigos z kabaczka, który w łatwy sposób przyrządzicie w wersji roślinnej pomijając dodatek kiełbasy.

Bigos na talerzu

Bigos wyszedł za kwaśny lub zbyt słony? Są na to sposoby

Źródło: canva/Taratorki

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników

Porady

Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Czytaj więcej >