Prosty przepis na domowe kajzerki. Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanie
Kajzerki większość Polaków kupuje codziennie rano w pobliskiej piekarni bądź sklepie spożywczym. Ci, którzy cenią sobie jednak wspaniały smak i zdrowy skład, mogą skorzystać z poniższej receptury. Dzięki niej można wykonać najlepsze domowe kajzerki, zachwycające delikatnym środkiem i chrupiącą skórką.
Kajzerki w żadnym wypadku nie są skomplikowane w przygotowaniu w warunkach domowych. Co więcej, prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu, gdyż wszystkie składniki można zwykle znaleźć w kuchni.
Przepis na domowe kajzerki
Składniki:
-
500 g mąki pszennej typ 500
-
7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
-
1 łyżeczka cukru
-
250 ml ciepłej wody
-
1 jajko
-
1 łyżka oleju
-
1,5 łyżeczki soli
250 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody wlej do miseczki i rozpuść w niej łyżeczkę cukru. Następnie wsyp lub wkrusz drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby grzyby zaczęły swoją pracę.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj do niej sól i przemieszaj. Wlej do niej drożdże z wodą, jajko oraz olej. Wyrób ciasto ręcznie lub w mikserze, aż zbije się w gładką i lśniącą kulę. Przykryj je i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przełóż ciasto na stolnicę, krótko zagnieć, uformuj wałek i potnij na 10 kawałków. Każdy uformuj w kulkę. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Natnij każdą kulkę nożem i wstaw je do pieca nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia przepis na chleb zrobiony w garnku.
Źródło zdjęcia: canva/waseber, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: beszamel.se.pl