Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na domowe kajzerki. Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanie
canva/arfo, Getty Images

Prosty przepis na domowe kajzerki. Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanie

12 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kajzerki większość Polaków kupuje codziennie rano w pobliskiej piekarni bądź sklepie spożywczym. Ci, którzy cenią sobie jednak wspaniały smak i zdrowy skład, mogą skorzystać z poniższej receptury. Dzięki niej można wykonać najlepsze domowe kajzerki, zachwycające delikatnym środkiem i chrupiącą skórką.

Kajzerki w żadnym wypadku nie są skomplikowane w przygotowaniu w warunkach domowych. Co więcej, prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu, gdyż wszystkie składniki można zwykle znaleźć w kuchni.

Przepis na domowe kajzerki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500

  • 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • 1,5 łyżeczki soli

250 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody wlej do miseczki i rozpuść w niej łyżeczkę cukru. Następnie wsyp lub wkrusz drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby grzyby zaczęły swoją pracę.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj do niej sól i przemieszaj. Wlej do niej drożdże z wodą, jajko oraz olej. Wyrób ciasto ręcznie lub w mikserze, aż zbije się w gładką i lśniącą kulę. Przykryj je i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Przełóż ciasto na stolnicę, krótko zagnieć, uformuj wałek i potnij na 10 kawałków. Każdy uformuj w kulkę. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Natnij każdą kulkę nożem i wstaw je do pieca nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia przepis na chleb zrobiony w garnku.

Bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/waseber, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy