Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na ekspresowy piernik
canva/Dar1930

Prosty przepis na ekspresowy piernik

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Już sam jego wypiek wprowadza w domu świąteczną atmosferę dzięki aromatowi korzennych przypraw. Dlatego nie powinno go zabraknąć także i na twoim stole. Jeśli obawiasz się, że nie starczy ci czasu na jego przygotowanie — bez obaw, podajemy prosty przepis na ekspresowy piernik.

Przepisów na piernik jest dużo. Niektóre receptury każą zagniatać ciasto już na 3-4 tygodnie przed świętami, potem ciasto dojrzewa w chłodzie. Można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, aż do świąt.

Na szczęście są też i takie przepisy, które pozwalają upiec piernik dosłownie w ostatniej chwili. Smakiem i aromatem nie ustępuje one piernikom dojrzewającym. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Prosty przepis na ekspresowy piernik

Składniki:

  • 100 g masła

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 1 szklanka mleka

  • 3 jajka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka cukru

  • słoiczek powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie ekspresowego piernika

Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka. Dodaj przyprawę do piernika, miód i kakao. Podgrzewaj, często mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę.

Masę zestaw z ognia, dodaj do niej mleko, wymieszaj. Do przestudzonej wbij jajka i wymieszaj całość rózgą.

Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj z cukrem. Dodaj płynną masę i całość zmiksuj, by nie było grudek.

Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 35 minut.

Ciasto wystudź, przekrój na dwa blaty. Przełóż je powidłami. Wierzch ciasta posmaruj polewą czekoladową, schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na świąteczne ciasta. Zobacz, jak przygotować Śnieżny Makowiec , a także jak zrobić wilgotny keks .

powidła
powidła

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy