Babciny patent na wilgotny keks - pokochasz jego smak
Smakowity keks z całą pewnością jest ciastem, którym chętnie raczymy się w chłodne dni. Oczywiście najlepiej smakuje wówczas, gdy jest odpowiednio wilgotny. Tym razem sięgniemy po babciną recepturę, która pomoże osiągnąć nam pożądany efekt. Sekret tkwi w dodatku herbaty.
Babcine ciasta niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Keks nie jest tutaj wyjątkiem. Smakołyk jest banalnie prosty w przygotowaniu i nawet mniej doświadczeni wielbiciele łakoci powinni sobie poradzić z poniższym przepisem.
Babciny patent na wilgotny keks
Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie gotowały najlepsze frykasy. Dziś wypróbujemy recepturę na wilgotny keks. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie za sprawą herbaty, w której namoczymy wcześniej bakalie. Już zawsze będziesz tak robić. Jakich składników potrzebujemy?
100 g masła
60 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego
pół szklanki herbaty
400 g bakalii
cukier puder
pół szklanki mocnej herbaty
Niezawodny przepis na idealny keks
Przygotowania zaczynamy od posiekania bakalii. Zalewamy je wcześniej zaparzoną herbatą i odstawiamy na noc. Następnego dnia bierzemy się za przygotowanie ciasta. Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem.
Masę wzbogacamy o jajka. Należy robić to stopniowo. Jednocześnie wszystko cały czas mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym oraz skórkami pomarańczy i cytryny. Mieszankę dodajemy do pozostałych składników.
Na koniec ciasto wzbogacamy o bakalie z herbatą. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki posmarowanej masłem. Keks wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
Pozwalamy ciastu wystygnąć. Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem. Godny uwagi jest także przepis na domową chałkę. Warto również wypróbować przepis na ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja.
Canva / igorr1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: madameedith; prześlij przepis