Prosty przepis na kultową zupę owocową. 1 dodatek nadaje jej niezwykłej konsystencji
Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą, zupa owocowa to bez wątpienia jedna z zup, którą wszyscy doskonale znamy z czasów dzieciństwa. Do zupy dodaj kisiel truskawkowy, a będzie gęsta i jeszcze smaczniejsza. Poznaj prosty przepis na kultową, gęstą zupę owocową.
Zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa, mogłam ją jeść codziennie. Zupa przygotowana z sezonowych owoców była idealnym daniem w upalne, wakacyjne dni. Aby zupa owocowa była gęsta, moja babcia dodawała do niej kisiel truskawkowy, który dodatkowo podkreślał smak.
Gęstą zupę owocową ugotujemy z owoców sezonowych, np. z truskawek, malin, wiśni, czereśni, jagód. Możemy również dowolnie mieszać owoce. Zimą zupę ugotujmy z mrożonki lub z domowych przetworów, np. truskawek w syropie.
Zupę owocową babcia zabielała również śmietaną, dzięki czemu była bardziej sycącą i nie była aż tak słodka . Do zupy wystarczy ugotować ulubiony makaron, np. nitki, kokardki, muszelki. Gęstą zupę owocową ugotujemy w zaledwie kilka minut.
Przepis na kultową zupę owocową z kisielem truskawkowym
Składniki na 4- 5 porcji:
-
1 kg świeżych lub mrożonych owoców, np. truskawek, malin, wiśni, jagód
-
3 łyżki kisielu truskawkowego
-
cukier do smaku
-
śmietana 18% do zabielenia
-
ulubiony makaron do podania
Jak ugotować zupę owocową z kisielem i śmietaną?
Do garnka włóż mieszankę owoców, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, odlej 4 łyżki i odstaw do ostygnięcia. W odlanej wodzie wymieszaj kisiel, wlej do zupy i gotuj na wolnym ogniu, aż delikatnie się zagęści.
Zupę owocową dopraw cukrem i zabiel kwaśną śmietaną, podaj z ugotowanym makaronem , smacznego.
Kultową zupą z dzieciństwa była także zupa nic , zrobisz ją błyskawicznie. Ugotuj również pyszną zupę mleczną z miodem i cynamonem , jest idealna na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
-
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
-
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: mojegotowanie.pl