Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat
Zupa mleczna z miodem i cynamonem to pomysł na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie jak za dawnych lat, które doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na kultową zupę mleczną z makaronem z dodatkiem miodu i cynamonu, palce lizać.
Zupa mleczna to już kultowe danie. Zupa biła rekordy popularności w czasach PRL-u, mogliśmy ją dostać w każdym barze mlecznym i w prosty sposób przygotować ją w domu. Zupa jest błyskawicznym i bardzo sycącym posiłkiem i zawsze wszystkim smakuje.
Niezapomniane śniadanie jak za dawnych lat
Zupę mleczną tradycyjnie podaje się z cienkim makaronem do rosołu, ale świetnie smakuje również z ryżem, świderkami oraz bułką. Danie koniecznie dopraw miodem i mielonym cynamonem- zupa będzie słodka, zdrowa i każdy zje ją ze smakiem.
Nigdy nie dodawaj miodu do wrzącego mleka lub wody, ponieważ zneutralizujesz w ten sposób dobroczynne działanie słodkiego przysmaku. Miód dodaj dopiero po lekkim przestudzeniu, w ten sposób zachowa on wszystkie witaminy i związki aktywne niezbędne dla naszego organizmu.
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Poznaj przepis na racuchy na jogurcie greckim, są lekkie i bardzo puszyste, dzieci je uwielbiają.
Zupa mleczna z miodem i cynamonem
Składniki na 3- 4 porcje:
1 l mleka
łyżka płynnego miodu
szczypta mielonego cynamonu
szczypta soli
makaron do rosołu
Jak zrobić zupę mleczną z miodem i cynamonem?
Zagotuj całe mleko, następnie dodaj szczyptę soli, makaron i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 minuty, do miękkości nitek, odstaw.
Gdy mleko trochę przestygnie, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Zupę mleczną dopraw do smaku cynamonem i podaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
Źródło: doradcasmaku.pl