Prosty przepis na maślane pączki z piekarnika. Zdrowo i bez smażenia
Pączki nie bez powodu są tak pyszne, że ciężko zjeść tylko jedną sztukę - mnóstwo kalorii oraz smażenie na głębokim tłuszczu to smaczne połączenie. Dla dbających o linię proponujemy coś lżejszego, czyli pączki z piekarnika. Są idealnie puszyste i pełne smaku, a przy okazji można zjeść ich trochę więcej.
Bez przynajmniej jednego zjedzonego pączka wielu Polaków uważa, że Tłusty Czwartek jest dniem straconym. Nie każdy jednak musi mieć ochotę na tłuste, smażone na głębokim oleju pączki.
Takim smakoszom polecamy przygotowanie pączków z piekarnika wedle poniższej receptury. Usunięcie smażenia redukuje kaloryczność, która jest najczęściej wskazywanym mankamentem pączków.
Przepis na pieczone pączki
Składniki:
-
380 g mąki pszennej
-
100 ml mleka
-
50 g cukru
-
3 jajka
-
180 g masła
-
10 g drożdży suszonych
-
1/2 łyżeczki soli
-
250 g marmolady
Zacznij od podgrzania mleka do temp. pokojowej, rozpuszczenia w nim 1 łyżeczki cukru oraz suszonych drożdży. Odstaw płyn na bok na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie przesiej mąkę z solą do dużej miski.
Dodaj do niej cukier, wlej mleko oraz jajka. Zacznij mieszać składniki, a po około 5 minutach stopniowo dodawaj do nich pokrojone na kawałki ciepłe masło. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Odstaw je na bok pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Przełóż masę na stolnicę i szybko ją wyrób. Rozpłaszcz placek na grubość 1 cm i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7,5 cm. Na każdym połóż łyżkę marmolady i zlep boki. Ułóż je na blaszce, odstaw na godzinę pod przykryciem. Na koniec wstaw pączki do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 18 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co jest zdrowsze - pączki czy faworki? Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące faworki.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku