Jak dobrze zeszklić cebulę? Wyjaśniamy krok po kroku
Cebula swoje miejsce ma w większości wytrawnych potraw, ponieważ gra bardzo istotną rolę - nadaje im odpowiedniego smaku i poprawia jego głębie. Żeby uzyskać taki efekt, konieczne jest dobre zeszklenie cebuli. Skutecznym trikiem ułatwiającym zeszklenie warzywa jest dosypanie do niego szczypty soli lub cukru, dzięki czemu karmelizacja zachodzi szybciej.
Cebula jest popularna na całym świecie i obok czosnku można znaleźć ją w najróżniejszych recepturach. Po obróbce termicznej zmienia ona swoje właściwości, co jest ochoczo wykorzystywane przez wszystkich kucharzy.
Najczęściej pokrojoną w kostkę, plasterki lub piórka cebulę smaży na patelni z olejem. Taka metoda daje możliwość wygodnej obserwacji i oceniania stopnia wysmażenia. Niżej zdradzamy co zrobić, aby całe zadanie zawsze kończyło się 100% sukcesem.
Idealne zeszklenie cebuli
Sposób przygotowania cebuli ma duży wpływ na końcowy smak dania, ponieważ długo smażona zaczyna być intensywnie słodka i miękka. Co ciekawe prosto można usprawnić jej gotowanie.
Wystarczy po wrzuceniu pokrojonej cebuli na rozgrzaną patelnię posypać ją niewielką ilością soli. Sól wyciąga wilgoć z produktów spożywczych, dzięki czemu przyspiesza się smażenie i zmiękczanie warzywa.
Jeszcze lepsza karmelizacja
Istnieje jeszcze jeden sposób, żeby cieszyć się pysznym smakiem słodkiej, smażonej cebulki jeszcze prędzej. Polega on na dosypaniu około łyżeczki zwykłego cukru do skwierczącej cebuli.
Cukier również pozytywnie wpłynie na prędkość procesu, zwiększy słodycz cebuli, a także udoskonali jej barwę. Tak potraktowana stanie się jeszcze smaczniejsze i każde danie, do którego się ją doda, uzyska jeszcze wyższy poziom smaku.
Uważaj na przypalenie
Gotowanie cebuli wymaga również zachowania nieco uwagi, ponieważ nie wolno dopuścić do żadnego przypalenia. Spalona cebula staje się wyjątkowo gorzka i nawet niewielka ilość może zepsuć smak dania.
Najlepsi kucharze radzą, aby pod koniec smażenia cebuli dolać do niej odrobinę białego wina lub bulionu. Tak minimalizuje się ryzyko przypalenia, a przy okazji można wprowadzić jeszcze jeden dodatkowy smak.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędną cebulę zapiekaną z mięsem mielonym. Ten tekst wyjawia, jak przygotować domowe cebularze.
Źródło zdjęcia: canva/Nebasin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy