Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
canva/Qwart

Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

7 czerwca 2022

Zjedlibyście naleśniki, lecz zabrakło wam jajek? I tak możecie je przygotować. Nasz nowy przepis nie wymaga bowiem dodawania kurzego specjału. Zachowajcie tylko podane w instrukcji proporcje składników, a efekty będą więcej niż zadowalające.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wersję wytrawną z serkiem i pomidorami , czy też na słodki specjał z twarożkiem — będą lepiej smakowały, gdy ciasto wyjdzie cienkie i delikatne.

Dziś zdradzamy jak je przygotować, gdy nie mamy pod ręką jajek. Okazuje się, że składnik ten wcale nie jest niezbędny. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać proporcje użytych produktów, a naleśniki będą jednocześnie lekkie, smaczne i nie będą się rozpadać. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek

Z podanych składników wyjdzie od 8 do 10 naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki zimnej wody gazowanej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, olej i wodę gazowaną. Solimy. Składniki miksujemy starannie, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy.

Jeśli zauważymy, że masa znacznie zgęstniała, warto dodać jeszcze trochę wody — konsystencja powinna być raczej lejąca, aby rozprowadzanie ciasta po patelni nie było trudne. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy porcję ciasta i smażymy ją, aż się zrumieni z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Naleśniki będą wegańskie, jeśli zamiast mleka wykorzystacie napój roślinny. Pasował będzie zarówno owsiany, jak i sojowy czy migdałowy.

  • Odpoczywanie ciasta jest bardzo istotnym etapem. To właśnie wtedy powstaje siatka glutenowa, dzięki której masa nabiera odpowiedniej konsystencji po usmażeniu.

Delikatne i cienkie naleśniki bez jajek będą doskonałe na słodko
Delikatne i cienkie naleśniki bez jajek będą doskonałe na słodko

Źródło zdjęcia: canva/GANNAMARTYSHEVA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy