Sycące, śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami
A może naleśniki na śniadanie? Nie z dżemem ani czekoladą, ale wytrawne, więc zdrowsze. Jeśli narobiliśmy wam smaku, zapraszamy na śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami. Są sycące, pożywne, smaczne i orzeźwiające. Idealne na dobry początek dnia.
Naleśniki kochają wszyscy. Stwarzają bowiem tak szerokie pole do popisu, że każdy może przygotować dokładnie takie naleśniki, jak lubi. Jeśli ktoś nie przepada za dżemem, może zjeść naleśnik z twarożkiem i owocami, a jeśli ktoś nie lubi słodkiej wersji, może zrobić wytrawną. Właśnie taką jak proponujemy lub nieco inną.
My przygotowaliśmy farsz z twarogu i pomidorów, ale równie dobrze twarożek możecie połączyć z samym szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, papryką czy dowolną ich mieszanką. Zróbcie po prostu taki farsz, jaki wam odpowiada.
Sycące, śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka lub mieszanki pół na pół z wodą gazowaną
1 łyżka oleju
sól
na farsz:
25 dag twarogu
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 pomidory
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz
Przygotowanie wytrawnych naleśników
Z podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietanki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je mlekiem lub wodą.
Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej porcję ciasta, rozprowadź ją równomiernie po patelni, wykonując nią koliste ruchy. Gdy ciasto zetnie się z wierzchu, obróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go. Naleśniki układaj w stosik.
Twaróg umieść w miseczce, rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę lub jogurt, rozmieszaj. Pomidory umyj, pokrój w niedużą kostkę, dodaj do twarogu, wymieszaj, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Farsz kładź na naleśniki i składaj je tak, jak lubisz.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki śmietankowe, a także na naleśniki z sadzonym jajkiem według pomysłu Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: eksperymentalnie