Smakosze.pl
naleśniki

canva

Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.

Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka jasnego piwa

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 30 dag chudego lub półtłustego twarogu

  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

  • pół pęczka szczypiorku

  • kilka rzodkiewek

  • sól, pieprz

Idealne ciasto na pierogi od Kuronia

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, piwo, mleko, szczyptę soli i olej. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw na 15 minut.

Twarożek rozmieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz rzodkiewki (możesz je też zetrzeć na dużych oczkach). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Każdy posmaruj przygotowanym farszem, złóż tak jak lubisz.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak przygotować idealne jajka sadzone?

  • Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

  • Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: dibloguje, praktykulinarni

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >