Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku
Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.
Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Na farsz:
30 dag chudego lub półtłustego twarogu
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
sól, pieprz
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, piwo, mleko, szczyptę soli i olej. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw na 15 minut.
Twarożek rozmieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz rzodkiewki (możesz je też zetrzeć na dużych oczkach). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Każdy posmaruj przygotowanym farszem, złóż tak jak lubisz.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje, praktykulinarni