Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku
Canva (Kenan Olgun, Getty Images Signature)

Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku

16 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Naleśniki po ukraińsku nie są zbyt znaną potrawą. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale najpopularniejsze są te z farszem z mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Niepozorne połączenie składników jest niezwykle efektowne. Warto więc poznać przepis na pyszne naleśniki, które przyrządza się na Ukrainie.

W przygotowaniu tradycyjnych naleśników niezwykle ważne jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie nam smakowało. Kluczem do wyśmienitego efektu jest zrobienie puszystego ciasta . Jednak i farsz jest niezwykle ważny.

Zazwyczaj decydujemy się na naleśniki na słodko lub w słonko. Najpopularniejsze w Polsce są zdecydowanie te z serem, które najczęściej królują w piątkowym menu Polaków. Ciekawą propozycją są też naleśniki ruskie , których farsz nawiązuje do pierogów o tej samej nazwie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Naleśniki po ukraińsku wyróżnia je nietuzinkowy farsz

Naleśniki po ukraińsku, czyli tak zwane "młynci" nie są na tyle popularne, by słyszało o nich wielu smakoszy. Tymczasem sposób na słony farsz może mocno zachwycić. Nietypowa kompozycja smaków pozwoli odkryć dobrze znane naleśniki na nowo.

To danie znane z kuchni ukraińskiej czy lwowskie j nieco różni się od potraw, które serwowały nasze babcie. Istnieje wiele wariantów "młynci" - zjemy je zarówno na słono, jak i na słodko.

Jeśli jednak zamówimy gdzieś danie o tej nazwie, możemy się spodziewać farszu z gotowanej wołowiny z dodatkiem ziemniaków i zrumienionej cebulki. Zamiast przypraw do nadzienia dodaje się musztardę , która sprawia, że naleśniki mają niezapomniany smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka wody

  • 2 łyżki oleju

  • 3 jajka

  • cebula

  • 400 g ziemniaków

  • 300 g gotowanej wołowiny

  • 2 łyżki musztardy

  • sól, pieprz

Naleśniki po ukraińsku wyróżnia nietypowy farsz
Naleśniki po ukraińsku wyróżnia nietypowy farsz

Źródło: Canva (Elnur)

Jak przygotować naleśniki po ukraińsku?

Mąkę przesiewamy do miski, a wodę łączymy z mlekiem i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy dwa jajka i dwie łyżki oleju. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy je przez maszynkę razem z mięsem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulę oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąt lub rulon, smarujemy rozbełtanym jajkiem i smażymy, aż lekko się zrumienią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy