Smakosze.pl
Biszkopt bez proszku do pieczenia

Canva / Miuda_21

Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?

15 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.

Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Biszkopt bez proszku do pieczenia

Nie da się ukryć, że biszkopt zalicza się do grona specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. Idealny wypiek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wykorzystują w nim proszek do pieczenia. Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy tego składnika.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ekspresowy biszkopt. Tym razem na naszym portalu zagości receptura na smakołyk bez proszku do pieczenia. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Czego potrzebujemy?

  • 5 sporych jajek

  • 190 g cukru

  • 190 g mąki pszennej

  • 65 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Surówka w pysznej odsłonie

Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na idealny biszkopt

Na początku oddzielamy białka od żółtek. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy sztuczkę, dzięki której to zadanie będzie znacznie łatwiejsze. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas mieszania stopniowo dodajemy do nich cukier.

Żółtka ubijamy z łyżką cukru. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Białka mieszamy z żółtkami. Powoli dodajemy do nich oba rodzaje przesianej mąki. Całość należy delikatnie mieszać ubijaczką.

Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przysmak powinien piec się przez około 35 minut.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Powinien pozostać w tortownicy. Gdy już to nastąpi, odwracamy go do góry dnem i wyjmujemy z foremki. Biszkopt w tej odsłonie z pewnością sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych smakoszy.

Biszkopt w przepysznej odsłonie

Biszkopt w przepysznej odsłonie

Canva / DragonFly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >